Proti vydání Davida Ratha do rukou justice zvedli v úterý ruku jen dva poslanci. Ovšem dalších šest se zdrželo. Hned dva z nich byli z východních Čech: Jan Chvojka z Chrudimi a Robin Böhnisch z Trutnova, oba Rathovi straničtí kolegové (ČSSD).

Ale kolegialita nejspíš za jejich zdrženlivým postojem nebyla. Minimálně Chvojkovi se příčila mediální i sněmovní „šikana", jak dění kolem Ratha nazval.

„Nelíbilo se mi, jak se věci chopila média, vznikl kolem toho hrozný humbuk. Docházelo vysloveně k mediální šikaně, kdy někteří novináři sledovali, co měl ten člověk k snídani a co ke svačině, utíkaly na veřejnost fotografie ze soukromí. Poněkud ,přepálená' ovšem celá věc byla i z hlediska sněmovny," vysvětloval včera Chvojka.

Nebylo podle něj například vůbec v pořádku, když ozbrojení policisté hlídají člověka, který je obviněn nikoliv z vraždy, ale z (pouhé) korupce.

„Bylo to nesmyslné, vždyť neměl kam utéct. Hlídali ho, jak kdyby se báli, že zabije předsedkyni sněmovny… Přišlo mi to jako demonstrace síly od koalice. Máme tu totiž mnohem větší podezření, než obvinění Ratha, třeba v kauze IZIP jde o dvě miliardy korun. Vůle řešit to ale není. Odvedení pozornosti k jiným osobám se však aktérům těchto kauz, jako třeba Alexandru Vondrovi, hodí," míní Chvojka.

Pochybnosti dával Chvojka najevo už před hlasováním, překvapením byl však taktéž zdrženlivý postoj jeho kolegy Robina Böhnische. Ten včera celý den nezvedal telefon, o to tajemnější odpověď pak přišla na otázku Deníku zaslanou po SMS, proč se při hlasování zdržel: „Protože jsem neměl dost odvahy hlasovat proti," zněla Böhnischova odpověď. Víc to komentovat nechtěl.

Podobně jako Chvojka se do sněmovny a údajně naddimenzovaných bezpečnostních opatření opřel i černý kůň ČSSD, hradecký senátor Vladimír Dryml. „Vypadalo to celé, jak když zloděj křičí, chyťte zloděje," glosoval Dryml parlamentní tyátr, ve kterém má máslo na hlavě možná mnohem víc lidí než Rath.

Nejvíc podle něj selhala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. „Když ozbrojení bodyguardi sedí vedle poslance, který nemá kam utéct, kdy se muselo hlasovat, jestli vůbec může dojít k pultíku, kdy policie, jež nemá peníze, organizuje k převozu poslance celou motorovou jednotku včetně vrtulníku, to není o parlamentní demokracii. Chápu averzi Němcové k Rathovi, ale měla u ní zvítězit profesionalita," říká Dryml.

A zopakoval své dřívější pochybnosti o regulérnosti čerpání evropských dotací i v jiných krajích, nevyjímaje Královéhradecký a Pardubický kraj. Už před časem podal trestní oznámení na pardubického hejtmana Radko Martínka,  zmínil policií prověřované „losovačky" na evropské peníze a další kauzy.

Výsledek stíhání Ratha však komentovat nechtěl. „České soudy jsou nevyzpytatelné," zopakoval Dryml svou známou nedůvěru v justici.

Vlasák: Kauza ohrožuje dotace v celém Česku

Brusel/Hradec Králové – Bývalý primátor Hradce Králové a současný europoslanec Oldřich Vlasák (ODS) se obává dopadů korupční kauzy se zpronevěrou evropských dotací týkající se Davida Ratha pro celé Česko.

„Již přes rok jsem s kolegy Evropskou komisi upozorňoval na zdržování některých projektů ve Středočeském kraji, kdy smlouvy na vítězné projekty odmítal tehdejší hejtman Rath i tři čtvrtě roku podepsat či kdy bezdůvodně odejmul dotaci na některé řádně vysoutěžené projekty. Dnes je každému jasné, že Rath pravidla nedodržoval  a své pravomoce překračoval. Kauza vrhá špatné světlo nejenom na tento kraj, ale i na celé Česko a samotný systém rozdělování evropských fondů," řekl Vlasák.

Pokud by se podle něj ukázalo, že se jedná o systémový problém a nikoliv pouze o selhání jednotlivců, hrozí Česku, že o velkou část fondů EU přijde.