Nemocných se žloutenkou typu A je o polovinu více než loni. Přibývá ale také lidí, kteří se proti této nemoci nechávají očkovat. Častěji tak činí rodiče, kteří raději nechají naočkovat své děti než sebe. Přitom to je škoda, protože letos pojišťovny na očkování přispívají.

„Rodiče by měli nechat děti proti žloutence naočkovat například před odjezdem na tábor a sami udělali totéž před cestami do exotických zemí. Ani teď ještě nemusí být pozdě – vakcína chrání už dva týdny po aplikaci první dávky. Na očkování navíc přispíváme. Letos už příspěvek využilo v Královéhradeckém a Pardubickém kraji 800 klientů," uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Příspěvek může dosáhnout až 500 korun.

Prázdninové měsíce jsou navíc tradičně obdobím, kdy se nakazí nejvíce lidí. Ne nadarmo se žloutence říká nemoc špinavých rukou: Lidé tráví v létě víc času v přírodě a nedodržují tolik hygienické návyky.

Před 90 lety se narodil americký lékař Baruch Samuel Blumberg, nositel Nobelovy ceny za objev viru hepatitidy B a vakcíny proti němu. Zemřel v roce 2011. Právě 28. červenec je tak připomínán jako Světový den hepatitidy. Podle viru, který onemocnění vyvolává, rozlišujeme hepatitidy typu A, B, C, D a E.

To, že onemocnění přibývá, dokazují i čísla za východní Čechy. Jen v Královéhradeckém kraji bylo do poloviny července hlášeno 10 případů žloutenky typu A a dokonce 15 onemocnění typem E.

„Jako základní preventivní opatření platí důsledná hygiena po použití WC, před jídlem a před manipulací s potravinami. Existuje také možnost aktivní ochrany před onemocněním – očkování," připomněla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Počet nakažených lidí roste v tuzemsku podle lékařských statistik plynule už od roku 2011. Zatímco tehdy onemocnělo hepatitidou typu A pouze 265 lidí, vloni už jich bylo 673 a tento trend pokračuje i v letošním roce.

Infekční žloutenka typu A je nakažlivé virové onemocnění jater, které bývá někdy označováno jako „nemoc špinavých rukou". Právě děti představují kvůli jejich nedostatečným návykům nejrizikovější skupinu.

Rady expertů
• Žloutenka typu A se přenáší dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Projeví se dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater, pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky připomínající chřipku či nervové potíže. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc žlutým zabarvením kůže a očního bělma.
• Lidé by měli dbát na časté mytí rukou, pití jenom pitné vody, čistit si zuby a omývat potraviny.
• Na tržišti není vhodné kupovat porcované melouny nebo nebalené zmrzliny. Vyvarovat by se měli stravování na ulici ve stáncích, strava by měla být čerstvě tepelně zpracovaná a maso propečené. Lidé by se měli vyhnout možným konfliktům, kdy hrozí poranění druhou osobou. Pokud zvolí tetování nebo piercing, musí zvolit ověřené salony.