Proč to v Polsku jde a u nás ne?
„Jestli mají naše potraviny konkurovat potravinám ze zahraničí, musela by naše vláda vést v první řadě politiku aktivní adresné podpory drobným českým zemědělcům, kteří nejsou součástí velkých agrořetězců. Podporovat je v produkci tradičních zemědělských plodin, sloužících k obživě, nikoli k pohonu aut či spalování v bioplynkách. Jen tak by potom  naše plodiny a potraviny mohly cenově konkurovat levnějším a méně kvalitním potravinám z dovozu. Každý stát se snaží v Bruselu vyjednat pro své zemědělce co nejvyšší dotace a podpořit domácí trh. Proč to jde v Polsku, proč to nejde u nás?"
(Pavlína Kaprasová, starostka obce Bačálky)

Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. „Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti," píše se v propozicích akce. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že je to skutečně tak.

Spotřebitelé v Česku mohou zatím vybírat z celkem 416 oceněných produktů, v Královéhradeckém kraji má toto ocenění v současné době celkem 42 potravinářských výrobků pocházejících z malých i velkých firem. Jsou mezi nimi například Bělohradský chléb, vepřové sádlo ze škvarky z Rampuše, kapří medailonky, Litobořský mošt, kozoovčí tvarohová homolka, krkonošský sulc, řepný sirob nebo patnáctistupňové pivo F. L. Věk.

Dalších šestnáct potravin značku získalo před rokem 2013, ale v současné době již nejsou jejím držitelem.

Index Deníku pohledem kraje
Udělala vláda dost pro podporu výroby a prodeje domácích potravin?
8%
Tak nízké kladné hodnocení tu ještě nebylo! To, že vláda dělá dost pro podporu výroby a prodeje domácích potravin, si myslí pouhých osm procent z padesátky panelistů Královéhradeckého kraje.

Z odpovědí našich respondentů

Jan Meier (64), knihovník, Broumov: Myslím, že víc než výrobci a koncoví prodejci jsou spokojeni hoši z propagačních firem, například „České ryby", a středního překupnického článku.

Josef Solár (44), ředitel Domu dětí a mládeže Rychnov nad Kněžnou: Ne, dochází k neustálému zdražování kvůli nesystémové spolupráci mezi resorty, kdy si vláda neuvědomuje, že když někde něco změní, odrazí se to jinde. V žádném případě zde není podpora domácího trhu, spíše se náš stát stává smetištěm a kupujeme nekvalitní potraviny.

Aleš Hlawatschke (35), starosta Konecchlumí: Zde bych dal vinu spíše na hrb spotřebitelům, kteří akceptují kvalitu konkrétních potravinových výrobků. Rozumím tlaku na cenu, ale pak je třeba si na nekvalitu nestěžovat!

Miroslav Vobořil (47), hudebník: Ne, vláda maximálně podporuje sebe samotnou. Na podporu jiných záležitostí není vůle.

Stanislava Benešová, ředitelka Městské knihovny Nová Paka: Vláda dělá co může, aby výroba a prodej domácích potravin neexistovaly.