ČSSD respektovala okresní  přání

Královéhradecké sociální demokraty do podzimních voleb povede poslankyně a předsedkyně krajské ČSSD Hana Orgoníková. Na druhém místě bude poslanec Robin Böhnisch a na třetím lesnický odborník Marian Slodičák. O post lídra kandidátky měl zájem také starosta Náchoda Jan Birke, většina členů krajského výkonného výboru však hlasovala pro Orgoníkovou.

Jan Birke na krajské kandidátce obsadil čtvrté místo, na pátém místě je vedoucí odboru Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Vladimír Soběslav. Krajskou kandidátku musí ještě schválit vedení sociálních demokratů. „Respektovali jsme volební jedničky ze všech okresů. Chtěli bychom si v mandátech polepšit o jedno křeslo. Doufáme tedy, že budeme mít minimálně čtyři mandáty," řekla Hana Orgoníková.

KDU-ČSL rozhodla jednomyslně

Strana KDU-ČSL jednoznačně potvrdila  lídrem kandidátky svého předsedu Pavla Bělobrádka. „Jména jsme vybírali v klidné atmosféře. Pořadí dalších lidí rozhodneme do týdne," uvedl Jiří Veselý, předseda krajského výboru KDU-ČSL, který bude také kandidovat.

Na jejich kandidátce se objeví jména jako například krajský zastupitel Vladimír Derner, živnostník roku David Smetana, starosta města Hostinného Karel Klíma, místostarosta Jičína Petr Hamáček nebo bývalý poslanec Jiří Hanuš.

„Máme boj na dvou místech. Jednak se chceme vrátit do sněmovny, ale důležitý je také úspěch v kraji. Současné namíchání politické scény je tak zajímavé, že se nedá predikovat, jak vše dopadne. Záleží, jestli se lidé přikloní k osvědčeným stranám, nebo vyslyší volání nových politických uskupení," dodal Jiří Veselý.

TOP 09 již rozhodla, že na první místo kandidátky nominuje Leoše Hegera, lídrem KSČM pak bude poslankyně Soňa Marková.

Ve sněmovních volbách v květnu 2010 v Královéhradeckém kraji vyhráli občanští demokraté se ziskem 20,12 procenta odevzdaných hlasů. Pro druhou v pořadí ČSSD se rozhodlo 19,87 procenta voličů. Třetí příčka patřila v kraji straně TOP 09, kterou volilo 19,24 procenta lidí. Čtvrtou pozici obsadily Věci veřejné, které získaly 12,25 procenta hlasů. Na pátém místě skončila KSČM, která dostala 10,65 procenta hlasů. Ostatní strany kandidující v regionu nepřekročily pětiprocentní hranici.