Se zdravotními komplikacemi bojovala měsíce, výrazné zhoršení stavu ale donutilo ošetřovatele provést eutanázii. Na světě už v současné době žijí pouze tři nosorožci tohoto extrémně ohroženého druhu. Pokusy o přirozenou reprodukci totiž jak na americkém kontinentu, tak v Africe shodně selhaly.

„Úmrtí Noly je smutná zpráva. Ztrátou každého jedince se zvětšuje závazek, který k tomuto kriticky ohroženému druhu lidstvo má," řekl ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. V současné době pracuje skupina špičkových vědců v Evropě pod vedením královédvorské ZOO, která jako jediná na světě nosorožce severního bílého rozmnožila, a IZW Berlín na vytvoření postupu pro umělé rozmnožení severních bílých nosorožců. Druhá skupina pracuje v San Diegu.

„Vědci mají k dispozici biologický materiál z našich živých zvířat, ale i z těch, která jsou již léta po smrti. Je tedy naděje, že když se kolegům v San Diegu nepodařilo přirozenou cestou severní bílé nosorožce rozmnožit, mohou významně přispět k záchraně tohoto druhu při využití genetického inženýrství," dodal Rabas.