Kde v současné době rostou houby? Pětašedesátiletý amatérský mykolog žádná oblíbená místa nemá. Prý jen chodí a houby fotí. Naposledy s kolegou prozkoumal zámecký park v Rychnově nad Kněžnou, kde na snímcích zachytil holubinky či ryzce.

„Těžko posoudit, kde rostou. Sleduji na Facebooku, že jsou oblasti, kde lidé tahají z lesa plné koše a jinde se ptají, kam na ně chodí, protože u nich není vůbec nic. Moje práce je spíše titěrná činnost, kdy s knihou v ruce určuji druhy. Nejhorší, co může být, je totiž archiv neurčených fotografií hub,“ usmívá se Václav Matějka. 

Teprve následně začíná poutavé vyprávění o tom, jak při přednáškách o houbách zaujmout předškoláky i studenty univerzity třetího věku, jak jsou nadšenci užiteční pro vědce, proč brát s rezervou houbařské aplikace nebo jaký je sen fotografa říše hub.

„Označuji se za amatérského mykologa. Profesionálové kdysi nad tímto termínem ohrnovali nos. Posléze však zjistili, že bez nás by neměli materiál ke studiu. Neměli by na čem pracovat, protože by sami nestihli nasbírat potřebné vzorky,“ říká člen Mykologického klubu v Rychnově nad Kněžnou.

Pokud najde zajímavou houbu, která není zákonem chráněná, vezme si jednu nebo dvě plodnice ke studiu. Když zjistí, že jde o vzácné kousky, usuší je, udělá zápis o nálezu a předá je do přírodovědného oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové do herbáře.

„Snažíme se tak v rámci republiky zviditelňovat Podorlicko, protože se v herbářích objevují houby z celé republiky i zahraniční sběry. Mapujeme výskyt hub z vědeckých důvodů zejména pro profesionální mykology, kterých je u nás málo. Sice je naše jméno na nálezovém lístku, ale jsme taková neviditelná armáda zajišťující poznatky z terénu,“ vysvětluje mykolog, který sice na houby chodil s rodiči od dětství, ale k opravdovému zájmu o ně se dostal až okolo čtyřicítky.

„V roce 1996 mi při preventivní lékařské prohlídce našli v krvi cukr. Byl jsem trochu silnější a paní doktorka mi doporučila, abych trochu shodil, abych snížil zátěž organismu. Přemýšlel jsem, jaké aktivitě se věnovat, a tak jsem začal s houbami,“ vzpomíná.

Jak zaujmout předškoláky? Mamuty a indiány

Od té doby se kromě fotografování věnuje práci v poradně i přednáškám. Na kontě má i nástěnný kalendář. Své vědomosti předává i malým dětem v mateřských školách.

„Capartům jsem vyprávěl o houbě s názvem ohňovec. Když pralidé lovili mamuty, celý den je pronásledovali, byli unavení a potřebovali zachovat oheň. Vzali tedy žhavé uhlíky, pazourkem vydlabali v houbě díru, nasypali je dovnitř a šli spát. Ráno vzali suché listí a klacíky, uhlíky vysypali, založili oheň a na něm si udělali steak z mamuta. Děcka to velmi zaujalo,“ přibližuje Matějka. 

Na faktech stojí i další příběh pro děti, který se týká houby pýchavky. Když totiž indiáni v Americe stopovali jelena a potřebovali zjistit, kam vane vítr, pýchavku zmáčkli a vyfouknutý oblak výtrusů jim ukázal směr.

Na houby vyráží Václav Matějka zhruba dvakrát do měsíce, za jejich focením a sběrem vzorků však vyráží za stejný čas zhruba desetkrát. Když ho houba zaujme ve svém prostředí, je tam příhodná atmosféra a souvislosti, tak začíná fotit. Okolí si i upravuje, aby obrázek vypadal co nejlépe.

„Nejvíce namáhaný je hřbet, jak se pořád skláním. Houby podle potřeby podsvěcuji nebo naopak přikrývám kvůli slunečnímu svitu, který dokáže v přírodě udělat doslova divy,“ vypráví a vrací se ke změnám a trendům v oboru.

„Třeba hřib žlutomasý neboli oblíbená babka se dnes rozděluje na řadu druhů. Musí se rozříznout a podle oxidačních reakcí v jeho částech poznáme, o jaký druh takzvané babky se jedná. Vlivem oteplování se k nám také dostávají druhy ze středomoří. To se týká zejména hřibů, které se již vyskytují v jižních Čechách a na jižní Moravě,“ popisuje.

Lidé se vracejí k přírodě. Je to znát i v poradně

V posledních desetiletích se měnil i vztah Čechů k houbaření. To zůstává „národním sportem“, ale určitý úbytek zájmu byl znát po roce 1989, kdy lidé raději poznávali země, kam do té doby nemohli.

„V posledních letech se začínají k přírodě vracet, což vidíme i v poradně. Mezitím mnohdy došlo k přetržení předávání informací z generace na generaci, takže přicházejí mladí, kteří na houbaření chtějí po dvaceti letech opět navázat,“ vypráví Václav Matějka a přidává rady právě pro ty, kteří s houbami nemají důkladné zkušenosti.

Protřelí houbaři se možná pousmějí nad připomenutím, že stojí za to houby zpracovat co nejdříve. I oni však někdy na některé zásady zapomínají.

„Často se stává, že bez tepelné úpravy jsou do rána k ničemu, což je škoda. Mnohdy stačí je takzvaně otočit na pánvičce, aby se zamezilo hnilobným procesům. Zejména kvůli řízkům jsou oblíbené velké bílé míče vatovce neboli pýchavky obrovské. Když jsou čerstvé, jsou uvnitř čistě bílé. Když si je chcete dát druhý den k snídani a necháte je bez úpravy v ledničce, budou v tekutině plavat žluté kousky. Kdyby se to večer stihlo upravit, proces se zastaví,“ doporučuje člen České mykologické společnosti a varuje rovněž před přílišným spoléháním na moderní technologie. 

Při výpravách za houbami v Orlických horách můžete lehce natrefit na památky meziválečného vojenského stavitelství | Video: Jana Kotalová

Používání houbařských aplikaci je podle něho nepřesné a zavádějící. „Pracují s omezeným množstvím informací. Ze zkušenosti vím, že existují dvě stejně vypadající houby a po přičichnutí zjistím, že jde o dva různé druhy. To však umělá inteligence neumí. Setkal jsem se s tím, že aplikace označila hřib satan jako kováře. Uživatel naštěstí poslal fotku do facebookové poradny,“ upozorňuje Matějka.

Sen fotografujícího houbaře? Nádherný ohnivec

Zjara vytváří ohnivec působivé pohárky o několikacentimetrové velikosti. Uvnitř jsou krásně šarlatově červené. A právě tato houba láká Václava Matějku k focení. Ideální obrázek nosí v hlavě, ale zatím zůstává snem.

„Roste na mechem pokrytých stromech a keřích. Po zimě je takovým drahokamem, za kterým chodíme a fotíme. Rostou, když taje sníh a mým přáním je zachytit šarlatovou barvu té houby, mechem obrostlou větev a současně mizející sníh, a zároveň v krůpěji vody odraz modré oblohy. Zatím se mi to nikdy nepodařilo, vždy k tomu něco chybělo,“ směje se mykolog.

Jak se mění druhy? I mykologie zažívá moderní vývoj
V současné době dochází podle mykologa Václava Matějky k přeměně systému taxonomie (věda zabývající se teorií a praxí klasifikace organismů) prováděním genetických analýz na základě DNA.
„Řada druhů se slučuje nebo naopak rozděluje, a i pro nás zkušenější někdy není jednoduché zachytit informační vývoj,“ uvádí. Klasickým příkladem je podle něho běžné ucho Jidášovo neboli boltcovitka bezová. Roste především na spadlých větvích bezu černého. Občas se najde i na třešti, javoru, akátu nebo platanu. „Ty tvoří jen zlomek a dosud se nálezy braly prostě jako ucho Jidášovo. Nedávno se však zjistilo, že na dubu ceru se vyskytuje boltcovitka, která má jiné parametry, odlišné mikroskopické znaky, plodnice jsou tmavší. Odborníci tak musejí projít, prohlédnout a zrevidovat všechny dosavadní exempláře a zjisti, zda mezi klasickými uchy není právě ucho cerové. Podobný vývoj se týká i dalších přírodovědných oborů,“ vysvětluje Matějka.

Houbařské aplikace si pletou hřiba kováře se satanem, varuje mykolog z Vamberka