Češi si díky tomu dlouhodobě drží bronzovou příčku ve spotřebě alkoholu na světě. Podle posledních statistik Světové zdravotnické organizace z roku 2018 je dokázali „přepít“ už jen obyvatelé Litvy a Moldavska.

Miliardové škody

Do státní kasy díky tomu přibude okolo 13 miliard korun ročně. To je částka, která se vybere na spotřební dani z lihu, piva nebo vína.

Modré světlo, které mobily či tablety vyzařují, má pro mozek varující účinek a potlačuje produkci hormonu melatoninu.
Existuje dvanáct zabijáků spánku. Patří mezi ně i horká koupel

Jenomže účet za škody, které mezitím pití alkoholu napáchá, jsou až čtyřnásobné. Podle ekonomů se každým rokem vyšplhají až na 59 miliard korun. Skoro polovinu této sumy přitom tvoří výdaje na léčení chorob z alkoholu a s tím související absence ve škole či v práci.

Jed působící rakovinu

„Etylalkohol totiž není nic jiného než nervový jed. Spolehlivě ničí neurony i periferní nervy. Pití alkoholu proto logicky přináší vážné zdravotní problémy – a to jak duševní, tak tělesné,“ vysvětluje přední český odborník na alkoholismus Petr Popov.

Alkohol v těhotenství - Ilustrační foto
Češky pijí i v těhotenství. Desítky dětí se rodí s vážnými následky

Závislosti - InfografikaZdroj: DeníkJen namátkou: alkohol stojí prokazatelně za polovinou jaterních cirhóz a třetinou nádorů jater. Má na svědomí více než čtvrtinu případů rakoviny jícnu a desetinu tu-morů střeva. Může vyvolat také epilepsii.

Jako škodlivé pití přitom lékaři označují už šedesát gramů etylalkoholu denně, což jsou zhruba tři dvoudecilitrové skleničky vína. To platí pro muže. U žen stačí dokonce jen polovina tohoto množství. „Za hranou takového rizikového pití se ovšem pohybuje skoro pětina dospělé české populace, což je více než milion obyvatel,“ přibližuje Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Odborníci mají ale i jednu dobrou zprávu: lidí, kteří chtějí svůj problém řešit, postupně přibývá. Ukazují to data Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zatímco ještě v roce 2017 podstoupilo léčbu závislosti na alkoholu jen 3 196 lidí, o rok později už to bylo 5 704.

Pánáček a pivo. Častý obrázek hospod.
Exkluzivní anketa: Čtvrtina Čechů by dovolila řídit pod vlivem alkoholu

Ne každý ale uspěje. „Po ústavní léčbě vydrží nepít alkohol po dobu jednoho roku necelá třetina pacientů. Dlouhodobě abstinovat se potom daří méně než deseti procentům pacientů,“ řekl Deníku adiktolog Adam Kulhánek.

Suchej únor

Dokážete vydržet měsíc bez alkoholu? Zkuste to. Letos poosmé startuje akce „Suchej únor“. Účastníci se mohou registrovat k výzvě na stránkách www.suchejunor.cz, pořídit si „29denní SÚrvival kit – originální balíček pro přežití“ a svou registrací podpořit kampaň a další dobročinné projekty. Loni se do akce zapojilo šest procent dospělé populace v Česku.

Češi a závislosti.Zdroj: Deník