Ondřej Koráb
šéfkuchař Grandhotel Pupp, Karlovy Vary
close info Zdroj: Deník/Zdena Lacková zoom_in Ondřej Koráb, šéfkuchař Grandhotel Pupp, Karlovy Vary.
Jakou máte s obědy zkušenost u nás i v zahraničí?
Vím, že bylo zvykem doma více vyvařovat a k tomu patřily i teplé obědy a večeře. Ve Velké Británii a v Kanadě, kde jsem měl možnost žít přes čtyři roky, panoval trend lehčího oběda, tak aby po něm lidé byli schopní pracovat a necítili se unavení, jako jsou například po guláši s šesti knedlíky. V zahraničí bylo běžné, že lidé z kanceláří v době oběda zaplnili parky a tam jedli na trávě svůj oběd, ať teplý nebo studený.
Vy sám potřebujete teplý oběd?
Nepřikládám teplému jídlu důležitost. Zakládám si na dobrém jídle. Jistě pro někoho teplé obědy a večeře hrají velkou roli, ale je to o osobním nastavení. Dokážu porozumět potřebě se zahřát v zimních měsících teplým jídlem, nebo případně čajem.
Ryba podle Katky
Váš tip na zdravé a levné obědové jídlo?
Zdravé, časově nenáročné obědy mohou být finančně přijatelné. Můj velmi oblíbený je salát caprese s rukolou, nebo kuskus s grilovanou zeleninou, dále různé sendviče a wrapy a saláty doplněné o kuřecí maso, či vařená vejce, aby nechyběly plnohodnotné bílkoviny. Ideální dezert je ovoce jako jablko, banán, hruška, hroznové víno.
Pro řadu lidí jsou už každodenní obědy v restauracích drahé. Co jim doporučujete?
Jedna možnost je připravit si oběd doma. Další variantou je mít zaměstnavatele, který zaměstnancům přispívá na obědy, případně je kompletně hradí jako jeden z benefitů. I to se pomalu začíná projevovat na vahách při výběru zaměstnavatele.
Martin Staněk
creative chef Perfect Canteen Filipa Sajlera
close info Zdroj: Deník/Zdena Lacková zoom_in Martin Staněk, creative chef Perfect Canteen Filipa Sajlera.
Jakou máte s obědy zkušenost u nás i v zahraničí?
Ze zahraničních pobytů vím, že to, co vyžaduje většina Čechů, není zcela běžné. Nikde jsem se nesetkal v takové míře s potřebou mít teplý vícechodový oběd. Mladší ročníky u nás již ale nelpí na každodenním teplém obědě a nahrazují ho studenými snacky, saláty, sendviči nebo případně pouze polévkou.
Vy sám potřebujete teplý oběd?
Já se vždy řídím potřebou v daný den a mým energetickým výdejem, případně ještě ročním obdobím. V létě vyhledávám spíše pokrmy s lehčí tepelnou úpravou, nebo studené, které jsou svěží. V chladnějších měsících rád sáhnu po horké polévce, která nastartuje organismus a příjemně mě zahřeje. Nejsem zrovna typ člověka, který má jasně nalajnovaný den s tím, že ve 12:00 bude teplý oběd s polévkou. Jídlo by nás mělo hlavně těšit a neměli bychom ho brát jako nutnost, to vždy špatně dopadne.
Váš tip na zdravé a levné obědové jídlo?
Tím bych mohl popsat několik stránek. Určitě bych zmínil velké obědové polévky typu PHO, saláty z těstovin, obilovin a luštěnin. Hlavně luštěniny bychom měli mít v jídelním lístku, jsou zdravé a levné. Takový čočkový dhál uvaříte za pár korun a vykouzlí všem úsměv na tváři. Na lehký oběd se hodí varianty sendvičů, slaných koláčů a wrapů.
Pro řadu lidí jsou už každodenní obědy v restauracích drahé. Co jim doporučujete?
Každodenní chození na oběd do restaurací, nebo kantýn není ve světě běžné. U nás se tomuto stravování dlouho dařilo, jelikož restaurace obědové menu dotovaly z večerních tržeb. Když už mají přece personál v kuchyni tak udělají ještě pár obědů. To samozřejmě již s růstem všech vstupů nelze a ceny obědů se dostávají pomalu na ceny jídel večer.
Pokud máte zaměstnavatele, který si vás chce hýčkat, máte například firemní stravování za dotované ceny. V opačném případě musíte každodenní návštěvu restaurace oželet a nahradit jí krabičkovým jídlem vařeným doma.
Patrik Bečvář
šéfkuchař hotel Královka, Janov nad Nisou
close info Zdroj: Deník/Zdena Lacková zoom_in Patrik Bečvář, šéfkuchař hotel Královka, Janov nad Nisou.
Jakou máte s obědy zkušenost u nás i v zahraničí?
Z praxe vím, že když zařadím studený pokrm na obědové menu, tak není zdaleka tak prodávaný, jako teplý pokrm. Samozřejmě záleží na ročním období. V létě si lidé pochutnají na něčem lehkém, jako je třeba salát s grilovaným masem. V zimě se prodávají naopak těžší jídla typu dušené maso s omáčkou a knedlíkem.
Myslíte, že lidé potřebují teplý oběd?
Obědové menu by mělo zaujmout širší škálu lidí. Tak, aby si vybral dělník, který má mnohem vyšší energetický výdej, než třeba sekretářka. Dělník si dá určitě rád teplé jídlo, jako je třeba guláš se šesti knedlíky, ale naopak sekretářka si vystačí s lehkým salátem s kuřecím masem.
Váš tip na zdravé a levné obědové jídlo?
Představil bych si ho asi formou nějakého salátu z luštěnin se zeleninou a krůtím masem. Luštěniny a zelenina dokážou dostatečně zasytit, aniž by tolik zatěžovaly náš metabolismus. Člověk se tudíž nebude cítit po obědě tolik unavený. A takovýto salát se dá jíst jak teplý, tak i studený.
Pro řadu lidí jsou už každodenní obědy v restauracích drahé. Co jim doporučujete?
Ať si zkusí připravovat pokrmy doma do krabiček. Mohou si v práci vytvořit pětičlennou skupinku, kde každý člen může připravit pět porcí v daném rozpočtu a pohostit ostatní členy. Každý den vaří jeden člen. Na konci týdne může být vyhlášen nejlepší pokrm. Druhá možnost je promluvit si se zaměstnavatelem o zvýšení příspěvku na obědy.
Pavel Švestka
zástupce šéfkuchaře Mánes restaurace, Praha
close info Zdroj: Deník/Zdena Lacková zoom_in Pavel Švestka, zástupce šéfkuchaře Mánes restaurace, Praha.
Jakou máte s obědy zkušenost u nás i v zahraničí?
Pokud jde o mé okolí, tak neznám nikoho, kdo by nejedl teplé obědy - samozřejmě s výjimkou letních měsíců.
Vy sám potřebujete teplý oběd?
Já jsem od mala zvyklý na dvě teplá jídla za den minimálně. My kuchaři nemáme v práci čas sednout si k obědu, ale v kuchyni ochutnáváme vše, co vaříme, tudíž máme teplá jídla po celý den.
Jak jíst zdravě a levně?
Váš tip na zdravé a levné obědové jídlo?
Při zdravé stravě je nutné dbát na vyváženost pokrmu, to znamená dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Příklad levného a zdravého jídla jsou krůtí či kuřecí prsa s brokolicí, karotkou na másle a čočka beluga.
Pro řadu lidí jsou už každodenní obědy v restauracích drahé. Co jim doporučujete?
Z pohledu kuchařů či restauratérů by ta rada byla jednoduchá: pokud jsou obědy drahé, tak se musíte snažit ušetřit peníze na jiném místě, aby vám zbylo na jídlo v restauraci. Z pohledu hosta bych doporučil doma vařit levnější jídlo, aby zbylo na návštěvy restaurací, protože myslím, že jídlo v restauracích je dobré nejen na naplnění bříška. Pokud se člověk nebojí trochu experimentovat s druhy restaurací, tak to slouží i jako vzdělávání.
Tomáš Popp
manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR
close info Zdroj: Deník/Zdena Lacková zoom_in Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Jakou máte s obědy zkušenost u nás i v zahraničí?
Ve škole jsem samozřejmě chodil na obědy do školní jídelny. Teplý oběd je příjemná věc, zvlášť pro děti je to velmi dobrý návyk do života. Udělat si na jídlo čas je rozhodně dobře.
Vy sám potřebujete teplý oběd?
Pokud mám čas a příležitost, teplý oběd si dám rád. Pokud čas není, odbydu se kvalitní sendvičem nebo podobným rychlým jídlem. Absenci teplého oběda si vynahradím večeří.
Váš tip na zdravé a levné obědové jídlo?
Je lepší vybírat si jídla připravená z dobrých surovin a hezky od základu. Proto navštěvujte podniky, kde takto vaří. Saláty moc nemusím, ale pokud je dobře ochucený, rád po něm sáhnu. Zvláště těstovinové saláty mám v oblibě.
Pro řadu lidí jsou už každodenní obědy v restauracích drahé. Co jim doporučujete?
Pak je potřeba připravit si jídlo doma a v zaměstnání si ho ohřát. Nebo si doma připravit salát, sendvič nebo podobně snadno konzumovatelné jídlo.