„Průměrný věk praktických lékařů je 57 let, více než čtyřicet procent z nich je starších šedesáti let,“ říká místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha. Podle propočtů ministerstva zdravotnictví odejde do roku 2030 do důchodu až třetina z nich. To by znamenalo, že by skončilo až 1900 doktorů, kteří se tomuto odvětví věnují.

Odlehlé oblasti

Problém podle něj budou mít například v malých obcích a odlehlých regionech, kde už nyní je potíž nalákat nového praktického lékaře. „Málo jich je třeba v Karlovarském kraji nebo v některých oblastech Mostecka,“ doplňuje Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

V některých regionech je zubařů nedostatek, když se pak objeví nový, často se na registraci stojí fronty. Zubařů je přitom podle jejich komory v Česku dostatek.
Z méně osídlených regionů mizí zubaři. Roman Šmucler: Na vině jsou pojišťovny

„Je těžké si tam otevřít ordinaci,“ říká Mucha. „Dělali průzkum a zájem by o to byl, pokud by byla motivace,“ dodává s tím, že se primárně nejedná o finance, ale například pomoc s hledáním práce pro partnera nastupujícího lékaře.

Přirozenou generační obměnu lékařů podle Muchy může zbrzdit přístup státu. Běžně při ní pomáhají takzvaná rezidenční místa, což jsou příspěvky ordinacím, kde se budoucí praktici školí. V letošním roce však stát vypsal místo obvyklých 150 rezidenčních míst pouze 100, přestože v minulých letech se každoročně atestovalo zhruba 190 mladých praktických lékařů.

Bolest hlavy a migrény trápí mnoho lidí. Onemocnění covidem může jejich stav ještě zhoršit…
Po covidu mohou lidi trápit bolesti hlavy. U pacientů s migrénou bývají častější

Potíže s nedostatkem lékařů přitom města i obce řeší už nyní. Například Cheb podle reportérů Deníku před časem lákal praktiky na ordinaci se sníženým nájmem a příspěvkem na její vybavení, Česká Lípa pak na dotace.

Méně vakcín

Praktičtí lékaři pak na své včerejší tiskové konferenci varovali, že budou mít méně vakcín na očkování proti koronaviru, než se předpokládalo a než jim premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil. Do ordinací tak tento týden poputuje pouze 37 tisíc namísto původních 50,6 tisíce přislíbených dávek.