Podle Olgy Janovské, primářky zdravotnického zařízení Všeobecný lékař.cz, poskytovatele zdravotnických služeb praktických lékařů, je potřeba zasaženým domovům akutně pomoci. V reakci na krizovou situaci proto zavedla spolu se svými kolegy – lékaři vedle výrazného zintenzivnění odborné péče také dobrovolnickou infolinku, kterou mohou zcela bezplatně využívat všechny domovy seniorů na území Česka.

Pacient s covidem. Ilustrační foto
Kapacity nemocnic v době koronaviru: Kolik volných lůžek zbývá v krajích?

„Naším cílem je usnadnit kolegům v sociálních službách orientaci v aktuálních opatřeních a doporučených postupech. Zároveň chceme vzdělávat zdravotní sestry v oblasti tzv. skóre včasného varování a pomoci tak správné indikaci pacientů,” uvedla Olga Janovská.

„Skóre včasného varování jsme převzali od našich italských kolegů, u kterých hlavní vlna epidemie proběhla již na jaře. Jedná se o systém sledování průběhu onemocnění, který zdravotní sestru včas upozorní na případné zhoršení pacientova stavu a nutností jeho případné hospitalizace v nemocnici, ” vysvětluje Olga Janovská.

Oddělení resuscitační a intenzivní medicíny (ORIM 3) ve Fakultní nemocnic Ostrava (FNO), 7. října 2020 v Ostravě. Oddělení ORIM 3 je vyhrazeno pro pacienty s onemocnění koronavirem (COVID-19). Staniční sestra Tomáš Glac.
Vypněte se, vyzvali čeští vědci občany. Kvůli koronaviru hrozí smrt tisícům lidí

Speciální infolinka vznikla jako dobrovolnický projekt praktických lékařů Všeobecného lékaře.cz jako nástroj boje proti koronavirové epidemii. Využít ji může zcela bezplatně jakýkoliv domov seniorů zasažený onemocněním covid-19. Linka je v provozu každý všední den od 8 do 18 hodin a obsluhuje ji vždy praktický lékař či lékař se specializací na geriatrickou péči. Více ZDE