Brambory jsou vynikající a zdravou přílohou, která nabízí zejména vysoký obsah vlákniny a která napomáhá lepšímu trávení a vylučování. Někdy jste se ale možná setkali s tvrzením, že jsou brambory jedovaté. Jak to tedy je? „U brambor se ve spojení s nevolností a určitou takzvanou jedovatostí nejčastěji skloňuje látka solanin, spadající do skupiny glykoalkaloidů. Solanin se obecně v bramborách nevyskytuje, pokud neshledáme na jejich povrchu zelené části slupky nebo klíčky,“ vysvětluje nutriční specialistka Adéla Tichá.

Jaké brambory nejíst:

Zdroj: Youtube

Kdy odřezávat, kdy vyhazovat

Adéla Tichá, nutriční specialistka online supermarketu Košík.cz.Nutriční specialistka Adéla TicháZdroj: se svolením kosik.czTyto nechtěné části na bramborách vznikají při jejich nesprávném skladování, nejčastěji v jarních měsících, kdy jsou brambory vystaveny teplu či světlu a začnou klíčit.

„Není se ale čeho obávat, stačí dodržovat jednoduché pravidlo – před tepelnou úpravou důsledně odstraňujte klíčky i zelené části slupky a výrazně naklíčené či zelené brambory namiřte rovnou do koše,“ dodává nutriční specialistka.

Ve zbývající zdravé části hlízy se může nacházet malé množství obávaného solaninu, jehož velká část se ale při vaření vyluhuje.

U solaninu je důležitá dávka

Jako u všech jedů i o solaninu platí, že podstatné je vždy množství. „Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví České republiky je maximální přípustné množství solaninu 200 miligramů na kilo brambor, přičemž reálně se hodnoty pohybují výrazně níže. Pro člověka by smrtelnou dávku představovalo zhruba 400 až 500 miligramů solaninu,“ říká Adéla Tichá.

Požití jeho nadměrného množství, zhruba od 25 miligramů, může způsobit nevolnost, žaludeční křeče a v extrémních případech i neurologické obtíže.

Nejzdravější jsou brambory vařené a nepřemaštěné
Říká se jim citrony severu. Podporují imunitu a jsou zásadní pro dobré trávení

„Je ovšem třeba se zamyslet, jak často, v jakém množství a v jakém stavu brambory konzumujete. Pokud se snažíte o jejich správné skladování, před jejich přípravou odstraníte klíčky i zelené části a na talíři máte 250 až 300 gramovou porci brambor jednou až dvakrát týdně, není na místě dělat z brambor strašáka a nevyužívat kvůli tomu jejich nutriční benefity,“ doplňuje.

Škodí brambory kloubům?

Možná jste se setkali s tvrzením, které šíří někteří vyznavači alternativní medicíny, že brambory není dobré jíst, protože se kvůli nim v kloubech usazuje škrob. „Podle mě jde tady o oblíbenou myšlenku léčitelů, že některá jídla ‚překyselují‘ a podporují záněty v těle, tedy i v kloubech. A to se pokusím vysvětlit, přesněji vyvrátit,“ říká Adéla Tichá.


Nahrává se anketa ...

Vařené brambory snadno strávíme

Co se týče samotného trávení škrobu v bramborách, je třeba rozlišovat, zda brambory konzumujeme syrové nebo v tepelně upraveném stavu. Syrové brambory obsahují rezistentní škrob, který naše tělo nedokáže rozložit na jednodušší sacharidy a projde trávicím traktem bez využití.

Měsíční fazole jsou v syrovém stavu dost jedovaté
Otrava touto běžnou potravinou může způsobit smrt. Na co si dát v kuchyni pozor?

„Uvědomme si ale, že brambory konzumujeme po jejich tepelné úpravě a tento škrob se v těle již zcela přirozeně rozloží na jednoduché cukry, které naše tělo využije k dalšímu fungování. Nedochází tedy ani k žádnému takzvanému ‚zakyselení organismu‘. Naše tělo má mechanismy k vyrovnávání Ph vnitřního prostředí. Pokud by nastal výraznější výkyv jako zmiňované ‚zakyselení organismu‘, metabolismus by selhal,“ objasňuje odbornice, proč je mýtus o překyselení organismu nesmyslný.

Strupovitost vyžaduje důkladnější oloupání

Ačkoliv v obchodech většinou nalezneme odrůdy, které jsou zcela nezávadně vyšlechtěné k vyšší odolnosti vůči různým chorobám a škůdcům, může se stát, že zakoupíme brambory napadené či jinak poškozené. Poškození může vzniknout mechanicky při sklizni, ale také může být dílem škůdců, plísní či bakteriálních chorob.

Mezi nejčastější „nemoci“ brambor patří strupovitost, která je bakteriálního původu a projevuje se především na slupce. Hojně se vyskytuje i houbovitá tečkovitost. Znamená to, že pak musíme brambory vyhodit?

„Brambory je v takovém případě nutné více a důkladněji omýt a oloupat. Lze je ale běžně konzumovat bez strachu o své zdraví. Pamatujte, že téměř většina případně zbylých bakterií se zničí tepelnou úpravou brambor,“ uzavírá nutriční specialistka.

Jak brambory skladovat

  • Pokud doma nemáte vhodné podmínky pro skladování, neměli byste v první řadě nakupovat příliš velké zásoby brambor.
  • V případě jejich koupě a uchovávání v bytě je třeba se řídit základními pravidly – brambory skladovat ve tmě a ideálně za přístupu vzduchu, avšak s nízkou vlhkostí.
  • Ideální je teplota okolo 4 až 6 stupňů Celsia. Nižší teploty způsobí rychlejší rozklad obsaženého škrobu na jednoduché cukry, a s tím spojené sládnutí brambor. Vyšší teploty a světlo naopak podporují nechtěné klíčení a produkci solaninu.
  • „V domácnosti bez sklepa lze ke krátkodobému skladování využít boxy na brambory, které mají větrací otvory a současně brání přístupu světla. Dávejte především pozor, abyste brambory nikdy nenechávali v igelitovém sáčku, který by omezoval přístup vzduchu,“ upozorňuje Adéla Tichá.