Pokud se vydáte trhat květenství malých bílých voňavých kvítků, trhejte je brzy zrána, když není rosa. Rozložte je na čistý papír a sušte několik dní na teplém a suchém místě. Bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce i zánětu dutin.

Bylinář Pavel Váňa ve své knize Rady bylináře Pavla radí nálev z květů bezu černého užívat při kašli, chrapotu, nachlazení a angíně. Mladé výhony užívat při dně a revmatismu jako obklad i ve formě nálevu. Čaj z osmi listů, rozkrájených a povařených deset minut ve čtvrt litru vody podle něj čistí krev a pomáhá proti vodnatelnosti. Sušené plody bezinek zase svařené na kaši účinkují dobře při průjmu.

Zeleninové chipsy.
Chutná a je zdravá. Mrkev se hodí do sladkých i slaných receptů

Bez černý patří k bylinám, které působí pozitivně na tvorbu inzulínu a snižují hladinu glukózy v krvi. Stačí tři polévkové lžíce listů a čerstvých mladých výhonků vařit nejméně deset minut v půl litru vody, scedit a pít šálek dvakrát denně.

Pomoc při zranění

Lékař Zbyněk Mlčoch pak přišel s informací, že tato rostlina může pomoci i při různých bolestivých zraněních.

„Když se poraníte – natlučete si koleno, praštíte se do ramene a tak dále, použijte na první pomoc místo tabletky proti bolesti bezové listí. Nakrájejte listy nadrobno a přiložte jako obklad na několik hodin. Listy můžete i rozmixovat na kašičku. Už několikrát jsem měl možnost to vyzkoušet, a je opravdu překvapivé, jak rychlé a skvělé účinky bezové listí má. Spíš vám přeji, ať tento způsob nemusíte zkoušet,“ dal radu na webu bylinkyprovsechny.cz. Pokud potřebujete podpořit činnost ledvin, otékají vám nohy nebo se cítíte unavení, radí listy 10 – 20 minut povařit a po scezení příjemně teplý odvar popíjet.

Zároveň připomenul víc než šedesátku roztodivných názvů, jak se černému bezu může říkat. Nám se líbily třeba: bezová duše, blivánky, bzinčí, habzina, hular, chebzinky, pukač, smradinka, strom víl nebo baza.

Bezinkový likér

O recept po své babičce se se čtenáři Deníku podělila Marie Urbanová ze Štěpánova nad Svratkou. Ze zralých bezinek vylisujeme šťávu a svaříme ji s cukrem, skořicí a hřebíčkem (na půl litru šťávy půl kilogramu cukru). Vzniklý sirup smícháme se stejným množstvím kořalky a necháme uležet.

Z kešu jdou připravit dezerty i sýr.
Okuste nové obzory: Z kešu se dají připravit dezerty, máslo i sýr

Kosmatice

Nemusíte mít k obědu řízek z vepřového nebo kuřecího masa. Uvidíte, že na křupavé kosmatici si pochutnáte také. Celá květenství bezu se dají obalit v těstíčku a usmažit. Tuto lahůdku si můžete dopřát s bramborem, s bramborovou kaší nebo jen tak s jogurovým dipem s česnekem a bylinkami podle chuti.

Bezinkový sirup

Na sirup, jehož recept jste si mohli přečíst v Deníku, potřebujete 4,5l vody, 1,5kg cukru, 1lžičku kyseliny citronové, 4 bio citrony a bezové květy. Svařte vodu a nechte ji vychladnout. Naložte do ní květy, z nichž jste odstranili případné nečistoty, přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Nechte den macerovat, pak sceďte a květy pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. Ochutnejte a podle chuti doslaďte nebo přikyselte. Vroucím sirupem naplňte důkladně vymyté lahve, otřete hrdlo, zavíčkujte, obraťte vzhůru a nechte vychladnout.

Čaj tety Běty

Připravte si čaj proti nachlazení. Jednu až dvě čajové lžičky (2–5 g) sušeného bezového květu přelijte vroucí vodou a nechte 5 minut vyluhovat. Pijte tři šálky denně.

Med s bezinkovou šťávou

Med s bezinkovou šťávou včelaře Jiřího Maříka z Jindřichova Hradce získal ocenění „Chutná hezky. Jihočesky". I když přesnou recepturu včelař Deníku neprozradil, s postupem se svěřil. „Nejdůležitější bylo najít optimální poměr medu a šťávy, protože když bylo moc bezinek, tak to nechtěly včely. Vtip je totiž v tom, že med je dvakrát zpracovaný.“ Včelař na podzim udělá bezinkovou šťávu a pak ji smíchává s medem a dává znovu do úlu, kde je nový med za deset až čtrnáct dní hotový a může se vytáčet. „Takto zpracovaný med je vhodný i pro děti, které ho normálně nemohou."

Lahodný a zdravý

Svůj recept na zdravý a osvěžující nápoj, který si dělá ze zralých bezinek na podzim, se s Deníkem podělila Jitka Vogelová ze Zlína. „Zralý bez si natrhám při procházce, roste v okolí poměrně hodně. Pak jej očistím, povařím a propasíruji. Do tohoto základu přidám cukr, kávu a ještě jednou dám vařit. Až vychladne, přidám rum a naliji jej do připravených sklenic. Je velmi lahodný a zdravý. Podáváme ho pravidelně v malých dávkách,“ dodala s úsměvem.

Zelenina je nezbytnou potravinou, která by měla být zastoupena v našem jídelníčku každý den.
Běžně dostupné druhy zeleniny mohou být cestou ke zdraví

Domácí mast

Pokud patříte mezi milovníky lidového léčitelství, zkuste si připravit bezovou mast z webu farmazdravi.cz., která je pomocníkem při bolestech kloubů, na výrony, otoky a i odřeniny. Je vhodná na ošetření pleti, na níž se vyskytuje akné. Potřebovat na ni budete dvě hrsti bezových listů a květů, 200 g kokosového oleje a 50g bambuckého másla.

„Připravte si vodní lázeň, umístěte do ní žáruvzdornou misku, rozpusťte kokosový olej s bambuckým máslem a přidejte černý bez. Celou směs nechte probublávat po dobu alespoň dvou hodin. Vzniklou směs nechte přes noc louhovat. Druhý den je potřeba ji opatrně opět zahřát, následně přelít přes plátýnko do menších uzavíratelných nádobek a nechat vychladnout. Skladovat je ji potřeba v chladu. Mast se používá dle potřeba na postižená místa.“

Barvení vajec

Velikonoce už jsou letos sice za námi, ale pokud před kupovanými barvami dáváte přednost surovinám, které nám nabízí příroda, můžete při těch příštích využít právě šťávu z bezinek. Lucie Kohoutová ze Šumavy ji používá, pokud chce mít vajíčka fialová.

Kulinářské využití

Čerstvé květy se využívají na přípravu bezového vína, bezového likéru nebo bylinného nálevu. Plody a květy slouží k přípravě kompotů a nápojů, z bezových květů si můžete udělat lahodný džem, limonádu, sirup, ocet, upéct bezinkovou bábovku nebo cheesecake. Fantazii se meze nekladou.

Využití v kosmetice

Krém z květů černého bezu zklidňuje zanícenou nebo vysušenou pokožku rukou. Eliminuje pigmentaci, tonizuje a sjednocuje pleť a zmírňuje tvorbu vrásek. Výtažky z černého bezu jsou složkou řady kosmetických produktů.

Výluh z černého bezu je účinný k omývání problematické pleti a dokáže odstranit nadbytečný kožní maz. Výluh připravíte podle Witalweb.cz velmi snadno, když usušené květy zalijete horkou vodou a vychladlý výluh přiložíte na umytou pleť pomocí čistého plátna, tamponu apod. a necháte alespoň 10 minut působit. Poté je třeba omýt obličej vlažnou vodou. Pro důkladné a okamžité zlepšení stavu pleti si lze podle witalwebu vyrobit masku z černého bezu, heřmánku a lípy, kdy se smíchá stejný díl sušených květů a přelije se vroucí vodou tak, aby se vytvořila kašovitá směs. Ještě teplou směs zabalte do gázy a přiložte na pleť a nechte působit cca 20 minut.

Z kopřivy se dá uvařit špenát i pivo.
Obtěžují vás kopřivy? Využijte je v kuchyni

Z černého bezu lze podle webu celostnimedicina.cz nachystat také voňavou uklidňující koupel. Nasbírejte zhruba 50 g čerstvých květů, ty přelijte 3 litry vroucí vody, půl hodiny vylouhujte. Nálev přidejte do koupele, ve které chvíli setrvejte.

Na co si dát pozor

U květů bezu vám žádné nebezpečí nehrozí. Jak ale varoval časopis Kondice, bezové kuličky rozhodně nekonzumujte v syrovém stavu, jsou totiž jedovaté. Bezpečnými se stanou až po převaření. Proto je nutno sirup z plodů bezu na rozdíl od toho z květů vždy důkladně povařit. Při sběru dávejte pozor na to, aby se vám do košíku dostaly jen tmavě rudé a zralé plody. Ty nezralé, zelené anebo světle růžové nesbírejte. Bezový sirup pak oceníte při přípravě letních osvěžujících limonád, míchaných nápojů, čaje nebo ho můžete podávat i jen tak rozředěný s vodou.