Další podvodné jednání namířené proti seniorovi vyšetřují od minulého týdne královéhradečtí policisté.

Zavolal stařence a vymámil i kartu

„K události došlo ve středu 29. května v jednom z bytů na sídlišti ve Veverkově ulici v Hradci Králové poté, co sedmasedmdesátileté ženě doma zazvonil telefon a ve sluchátku se ozvalo: Ahoj babi, jak se máš? Ty mě nepoznáváš? Já jsem tvůj vnuk Radek," popsala praktiky podvodníků hradecká policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Starší ženě se prý sice zdál hlas podezřelý, volající to ale začal vysvětlovat tím, že je v šoku, protože údajně právě zavinil dopravní nehodu. Při smyšlené havárii měl zranit cizince, kteří prý nechtěli událost oznamovat na policii, ale požadovali po něm zaplacení škody ve výši sto tisíc korun.

„Volající se ptal, kolik že by mu jeho fiktivní babička mohla půjčit. Žena uvedla, že má doma na hotovosti přes dvacet tisíc korun a dalších čtyřicet tisíc na účtu. Falešný vnuk ji poté prý instruoval, aby dala peníze i s platební kartou do obálky a vyšla před dům. Tak se i stalo," uvedla Burýšková.

Venku ovšem místo vnuka čekala jeho údajná přítelkyně, které poškozená seniorka předala v obálce 23 tisíc korun v hotovosti, platební kartu, naštěstí s omezeným denním limitem, a sdělila jí PIN kód. Následovalo slušné poděkování, vděčné objetí a polibek na rozloučenou.

„Když se seniorka záhy z celé události vzpamatovala, vytočila číslo svého skutečného vnuka. Telefon vzala jeho manželka, která jí sdělila, že její muž je doma a žádnou dopravní nehodu neměl. To už bylo seniorce definitivně jasné, že se stala obětí podvodu a celou věc následně oznámila na policejní služebnu," sdělila mluvčí.

Ženě, která se účastnila podvodného komplotu, by mělo být podle popisu poškozené mezi dvaceti a pětadvaceti lety. Měřit by měla 160 až 165 centimetrů a měla by být štíhlé postavy. Na hlavě měla bílou kšiltovku, pod ní zřejmě světlé vlasy, na očích brýle a oblečená byla do světlého oděvu. Pachatelům hrozí až dva roky vězení.

Senioři v roli obětních beránků
Na podvody páchané na seniorech upozornilo vedení královéhradecké policie už na lednové tiskové konferenci.

„Trestnou činnost namířenou proti seniorům vnímáme jako závažný celorepublikový problém. Pachateli jsou většinou skupiny, které do regionu jezdí z různých koutů republiky," uvedl tehdy náměstek královéhradeckého policejního ředitele Jiří Karásek.

Podle policie mají tito gauneři většinou své oběti předem vytipované. V telefonních seznamech hledají jména, která nejsou u mladších generací příliš oblíbená. Anny, Boženy a nebo například Josefové by se měli mít na pozoru. Taktiku mají podvodníci stále stejnou: zavolají a představí se jako jejich příbuzní. Pak řeknou, že by potřebovali finanční výpomoc a že za nimi přijedou nebo pošlou známého.