„Jako velmi závažný celorepublikový problém vnímáme nadále trestnou činnost namířenou proti starším lidem. Pachateli těchto podvodů či loupeží jsou většinou skupiny, které do regionu jezdí z různých koutů republiky," vysvětlil náměstek královéhradeckého policejního ředitele Jiří Karásek.

Na svou „práci" jdou tito gauneři takticky. Většinou mají předem vytipovaného člověka, za kterým se vydají. Hledají v telefonních seznamech jména, která už příslušníci mladších generací příliš „nenosí". A tak jsou pro ně například Anny, Boženy nebo Josefové obětmi číslo jedna.

Zavolají jim a představí se jako jejich příbuzní. Pak řeknou, že za nimi přijedou, nebo pošlou svého známého. A problém je na světě.

„Starší lidé žili v jiné době, jsou důvěřivější," vysvětlila hradecká policejní mluvčí  Ivana Ježková.

Vždyť v Pardubickém kraji „napálili" lumpové v roce 2012 sedmdesát  důchodců, tedy o dva více než v předminulém roce. Dvaadvacet případů bylo objasněno a celková škoda vyšplhala na 1,4 milionu korun. V sousedním Královéhradeckém kraji se obětí podvodníků stalo dokonce 122 seniorů, z toho sedmašedesát žen. A to zde kriminalita spáchaná na osobách ve věku nad šedesát let meziročně opadla o více než tři desítky případů.

„Policisté přistupují k vyšetřování těchto případů zvlášť pečlivě. Komplikací je, že už mají starší lidé horší paměť a navíc pachatelé často používají převleky. Stane se i to, že jim předvedeme zadrženého pachatele, ale oni ho už nepoznají," dodal Karásek.

Sérii podvodů spáchaných na seniorech se loni v lednu podařilo objasnit pardubické policii. „V sedmnácti případech měl muž zazvonit u vytipovaných dveří. Když mu otevřela osoba ve věku od sedmdesáti do osmdesáti let, začal s historkou, že by potřeboval od jejich syna půjčit peníze," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Celkem se obohatil o sto tisíc korun.