Po více než roce  a půl policie konečně dopadla dlouho hledaného bývalého kriminalistu, který se dal na dráhu protřelého bankovního lupiče. „Úřadoval" mimo jiné i v Hradci Králové a Pardubicích, právě tam se však nejspíš prozradil svou špatnou místní znalostí.

Po muži, kterého loni zadrželarakouská policie po sérii šesti loupežných přepadení čerpacích stanic a bank v Rakousku a Německu, pátrali od podzimu 2011 i čeští kriminalisté. Dvaačtyřicetiletý lupič přezdívaný „Knírač" pracoval dříve v Čechách u kriminálky a také v tuzemsku vyloupil několik bank.

„Rakouský soud ho poslal v březnu na čtyři roky do vězení, v Česku mu nyní hrozí až trojnásobek," řekla policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Informaci, že rakouští policisté zadrželi muže, jehož profil DNA se shoduje se stopami zajištěnými při jedné z loupeží spáchaných v České republice, obdrželi čeští detektivové na konci loňského roku.

„Pražští kriminalisté okamžitě spolupracovali s rakouskými kolegy a jejich součinnost nakonec 4. března vyústila v zahájení trestního stíhání jejich bývalého kolegy jako obviněného ze série loupežných přepadení nejen v Praze," uvedla mluvčí.

Vedle celkového popisu a způsobu maskování muže usvědčily použité zbraně a v neposlední řadě expertizy antropologů. „Tito odborníci totiž dokázali prokázat v těchto případech shodu na základě videozáznamů, které zachytily pachatelovo ucho a typický tvar jeho boltce," upřesnila Rösslerová.

Bývalý kriminalista podle vyšetřovatelů loupil poprvé v listopadu 2011 v Praze 10. Další banky pak údajně přepadl několikrát v Praze 4 a 9 a na některá místa se navíc po více než půl roce vrátil. Mezitím prý loupil v Plzni, Hradci Králové a Pardubicích. Tady však právě nejspíš přivedl kriminalisty na stopu.

„V Hradci a Pardubicích podle kriminalistů nemá až takovou dokonalou místní znalost jako v Praze. Detektivy na zajištěných kamerových záznamech potom zaujala podoba pachatele. Ten totiž od předcházejícího lupu v dubnu výrazně ztratil na váze," uvedla  loni na podzim policie.

Celkem si údajně odnesl bezmála milion korun a jeden z bankovních ústavů na něj vypsal půlmilionovou odměnu.