UPOZORŇUJEME ČTENÁŘE, že nejen snímky, ale především i videa, přiložená k tomuto článku, obsahují drastické záběry. Prosíme, zvažte proto sami jejich zhlédnutí. Redakce Deníku tímto děkuje za pochopení.

„Šla jsem s dcerkou do školky směrem do Nepasic a bylo mi divný, že ve výběhu leží ovce a sotva hýbají nohama. Ovce tam už umíraly nějakou dobu, tak jsem šla za jejich chovatelem. Ten mi řekl, že je všechno v pořádku," prozradila Hradeckému deníku jedna ze svědkyň okresního soudu.

Právě tam se totiž rozhoduje o osudu farmáře Miloše Švece, který je obviněný z týrání zvířat. Podle obžaloby neměl ovcím dávat potravu ani vodu nejméně od prosince 2012 do dubna 2013. Hrozí mu až pět let za mřížemi.

„Měsíc jsem počkala, jestli situaci napraví, ale nestalo se tak. Mrtvých ovcí si všimli i lidé z Třebechovic.  Živé ovce pily močůvku a jedly plesnivé seno. Majitel mi řekl, že je krmí dobře," pokračovala svědkyně. Zasáhnout tak musela až Krajská hygienická stanice z Hradce Králové, která přijela na kontrolu.

„Pan Švec se ale o tom dozvěděl dříve a na vlastní oči jsem viděla, jak Ukrajinci nakládají mrtvé ovce a zbavují se důkazů," dodala svědkyně.

I tak policie zajistila 14 mrtvých ovcí. Většina z nich podle soudních znalců zemřela hladem a na srdeční selhání. Další nesrovnalostí, kterou policie zjistila, byl počet chovaných ovcí.  Na farmě napočítali 416 kusů, majitel ale v registru uváděl o 350 ovcí více. Švec se hájil tím, že mu je prý ukradli.

Farmář Miloš Švec s médii komunikovat nechtěl. Vše podstatné ale řekl jeho právník během úterní závěrečné řeči u hradeckého okresního soudu.

Ovce se mohly pást

„Policie shromáždila důkazy v neprospěch mého klienta. A ani ty neprokázaly, že by měl úmysl týrat zvířata. Ovce nemusely hladovět pokud by dostaly špatné krmení, jen by z něho neměly tolik živin a hubly by. Na druhou stranu v zimě nebyl sníh a mohly se pást na trávě," argumentoval Švecův právník.

Rozruch v soudní síni přineslo jeho tvrzení ohledně neveřejného prostoru. „I kdyby docházelo k týrání, nedělo se tak na veřejném místě nebo veřejnosti přístupném. Veřejnost by tak nemohla případné týrání vnímat. Nelze tedy obžalovaného stíhat," vysvětloval Švecův obhájce.

Na dotaz Hradeckého deníku, jestli je tedy týrání za zavřenými dveřmi v pořádku, se  Švec ani jeho obhájce nevyjádřili.

Veřejnost místa ale jasně vysvětlila svědkyně. „Pastva se nachází u hlavní silnice na Hradec Králové u odbočky na Nepasice. Je tam vidět z veřejné cesty."

Rozsudek nepadl

Rozsudku se ale žádná stran v úterý nedočkala. Soud musí do obžaloby doplnit odstavec, že došlo také ke smrti zvířat. Na výši trestu tato skutečnost mít vliv nebude. Trest či osvobozující rozsudek by mohl padnout v pátek 12. září.

„Navrhovala jsem trest jeden až jeden a půl roku se zkušební dobu jednoho až dvou let s přihlédnutím na dřívější bezúhonnost," uvedla státní zástupkyně Michaela Hartmanová.

Obhajoba naopak chce, aby byl Švec zproštěn obvinění a maximálně věc řešila Krajská veterinární správa jako správní delikt.

„Jediný adekvátní trest by byl, aby ty zvířata nemusela zažívat utrpení," zakončila svědkyně.