Stojany u obchodů, posiloven, hospod nebo dokonce sklepy či společné prostory v panelácích. Svaté mu nebylo absolutně nic. Třicetiletý bezdomovec přespávající na ulicích krajské metropole kradl kola jako na běžícím páse. Když ho chytili, nezapíral. Dokonce policii překvapil –  podle svých slov si totiž během pár měsíců stihl bicyklů přivlastnit kolem stovky.

Krádeže nezapíral

O to větším překvapením je však jeho identita, pokud si představujete rafinovaného zloděje s moderní technikou, budete překvapeni rovněž. Z nenáviděného lupiče kol se totiž nakonec „vyloupl" třicetiletý bezdomovec na drogách: „Drogově závislý muž bez práce, tedy bez stálého příjmu, se domníval, že mu cizí jízdní kola mohou posloužit jako snadný zdroj obživy. Bez skrupulí bral v podstatě jakýkoliv bicykl, od těch nejobyčejnějších až po drahá velmi kvalitní kola v hodnotě několika desítek tisíc korun," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Zároveň dodala, že zatýkání hradeckého fantoma kol, jak se mu mezi lidmi začalo přezdívat, proběhlo naprosto hladce. Muž se prý vůbec nebránil, ale naopak spolupracoval. Počet ukradených kol, ke kterým se ochotně přiznal, prý muži zákona přesto nečekali: „I když jsme muže sledovali dlouho, jeho přiznání nás překvapilo. Udal, že odcizil zhruba stovku jízdních kol s hodnotou kolem půl milionů korun, v období od podzimu 2013 do ledna 2015."

V té době někdo vykradl sklep i Pavlu K. z Hradce Králové. „Přišel jsem o dvě horská kola v hodnotě asi 60 tisíc. Jestli to byl ten bezdomovec, tak to tedy klobouk dolů," vypráví trochu hořce svůj příběh.

Policisté mu zatím dokázali 26 ukradených kol v hodnotě 160 tisíc korun.

Obviněný zloděj je v současné době v podmínce, v případě odsouzení mu tak hrozí až 5 let za mřížemi.

Pod zámkem je také demontér aut luxusních značek. Znovu
Demontované automobily.Nepoučitelný pětadvacetiletý mladík ze Sendražic na Hradecku se zřejmě nedokázal vzdát svého nelegálního koníčku a opět skončil v rukách policie. „Mladý muž je v současné době  vyšetřován pro demontování a rozprodávání dílů luxusních motorových vozidel různých značek, zejména ale BMW, Audia Ford, která jsou v policejních evidencích vedená jako odcizená," potvrdila krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.
Ve vazbě si přitom už jednou pobyl, a to koncem roku 2013. Soud ho ale tehdy propustil na kauci. Teď mu ale hrozí podstatně přísnější trest, za svoje „demontovací hrátky" mu momentálně hrozí až 6 let ve vězení.

Michaela Zumrová