Hlavní obžalovaní jsou dva. Robert Klášterka a Jiří Palacký – ti měli stát za podvody s akciemi a pozemky. Poškozeným měli způsobit škodu více než 11 milionů korun.

Kauzu řeší od začátku týdne Krajský soud v Hradci Králové. Jejich společnost RP Euro Partners má sice sídlo 
v Plzni, ale některé „obchody" absolvovala také v Královéhradeckém kraji.

Podle obžaloby je hlavním viníkem mladší Klášterka. „Lze ho označit za ústřední postavu," uvedl státní zástupce Petr Kouble. „Autora užitého know how, byť nebyl zapsán jako statutární orgán společnosti," dodal.

Know how bylo jednoduché: Firma prostřednictvím obchodních zástupců sháněla lidi, kteří měli zájem prodat pozemky nebo akcie zemědělských podniků. Obchod pak zprostředkovala, ale peníze původním majitelům neodeslala. Takhle zklamaných byly na dvě stovky.

Klášterka se hájil, že pouze na živnostenský list sháněl zájemce o akcie a pozemky. Hlavou byl podle něj o tři roky starší Palacký, jednatel RP Euro Partners.

„Neodpovídá to dalším zjištěním. Klášterka byl hybatelem společnosti, fakticky ji řídil a disponoval i finančními prostředky," řekl státní zástupce. „Klášterka řekl, že byl toliko nástrojem v Palackého rukách, ale to nelze brát."

Přesto ani Palacký není podle obžaloby z obliga. Právě kvůli svému postavení. „Coby jediný jednatel umožnil páchání trestné činnosti pod hlavičkou společnosti," upozornil Kouble.

Palacký se navíc podle svědků účastnil také některých jednání ohledně převodu akcií. „Jsem nevinný," prohlásil přesto před soudem.

Podobně se vyjádřil také Klášterka i jeho syn, třetí obžalovaný.

Snil o formuli 1, teď je s otcem obžalovaný

Jakub KlášterkaHradec Králové - I on je spoluobžalovaný v případu, 
v němž je podle všeho hlavní postavou jeho otec.

Jakub Klášterka měl podle obžaloby vědět, jak se „živí" jeho táta – a pomáhat mu legalizovat výnosy z podvodů.

„Je nevinný," řekl jeho otec Robert při jednání soudu. „Necítím se vinen," doplnil ho junior.

Jedenadvacetiletý mladík se podle otce živí obchodem
s realitami. To je posun, celý život měl přitom nalajnovaný úplně jiným směrem. Byl totiž velmi talentovaným motoristickým závodníkem, dokonce si dělal ambice na průnik do formule jedna.

Jezdit začal už ve tři a půl letech, tehdy zkoušel terénní buginy – vůz mu táta, sám bývalý závodník rallye, upravil. „Řídil bez problémů. Jen nedokázal spočítat, kolik kol mu chybí do konce závodu," vzpomínal Klášterka starší na synovy začátky.

On sám postupně s ježděním skončil, pro rodinu bylo finančně neúnosné platit dva závodníky. Syn se dostal do slavné závodnické akademie ve francouzské Le Mans. Poté si v roce 2012 vyzkoušel
i klání zvané GP 3, což je předstupeň „ef jedniček".

„Mým snem je pochopitelně závodit ve formuli 1. Teď se chystám na GP 3 a vím, že tohle je ta správná cesta k mému snu," vyznal se.

Nakonec se mu to nepodařilo. Ještě v roce 2014 jezdil autokros, ale to jeho snem nebylo…