„Ano, dělali jsme něco, co je nelegální," přiznala dvaapadesátiletá Jana Košířová.

S o šest let starším manželem Miroslavem totiž ve dvou domech v Klášterci nad Orlicí pěstovali marihuanu. To ani jeden z nich nepopírá, přesto nesouhlasí s tím, že by se dopustili zločinu.

Jak dopadnou, rozhodne Krajský soud v Hradci Králové. Hlavní líčení bylo odročeno a bude pokračovat ve druhém červencovém týdnu. Páru hrozí velmi tvrdý trest, až dvanáct let 
za mřížemi.

Státní zástupce Jan Vodička totiž velmi důrazně nesouhlasí s jejich obhajobou. Důvody jsou především dva. Tím prvním je množství konopí, které se v obou pěstírnách našlo. Pár navíc v této branži podnikal skoro pět roků.

Znalci: Vyprodukovali až 100 kilogramů

Výpočty soudních znalců ukázali, že od té doby mohli získat 90 až 100 kilogramů sušiny.

Policii se podařilo zajistit více než pět set kusů rostlin konopí různé velikosti, některé měly až sto třicet centimetrů. Podle vyšetřovatelů byly pěstírny velmi sofistikované, využívaly nejmodernější technologie. Celkem měli manželé zvládnout pět sklizní.

„Obvinění uváděli, že konopí pěstovali pro léčebné účely. K této činnosti však neměli potřebná povolení," řekla tisková mluvčí policie Jitka Vavřinová.

Pokud by však z marihuany vyráběli pouze mast a další léčebné prostředky, vydržely by jim podle žalobce na dvě stě sedmdesát roků.

Druhým momentem, proč hrozí manželům vězení
v rozmezí od osmi do dvanácti let, je fakt, že podle vyšetřovatelů a státního zástupce drogu dále distribuovali.

„Tyto osoby měly již několik let v prostorách dvou rodinných domů na Orlickoústecku pěstovat rostliny konopí a následně je distribuovat dalším osobám v rámci českého a polského trhu," uvedla tisková mluvčí policie krátce poté, co byli manželé v dubnu minulého roku obviněni.

Žalobce upozornil, že důkazem pro jejich obchodní aktivity jsou výpisy zpráv 
z mobilních telefonů. Obžalovaní fakt, že by drogu distribuovali dál, odmítli.

Při výsleších i u soudu opakovaně argumentovali tím, že jim marihuana pomohla při zdravotních potížích. Kvůli tomu vyráběli nejen masti, ale také takzvané fénixovy slzy, což jsou kapky. Ty se používají při vysokém tlaku a podle výrobců mají větší účinnost než klasické medikamenty.

Jana Košířová tvrdila, že se na pěstování vrhli poté, co zjistila, že jí marihuana pomáhá. „Dala jsem si joint, ale jsme nekuřáci," prohlásila při výslechu. Proto prý 
s manželem začali vyrábět mast i kapky.

S policií také nesouhlasili s uváděným množstvím vyrobené drogy.

Byli tři. Pomocnice souzena není
Nejen manželé Kočířovi byli zadrženi v dubnu minulého roku policií při protimarihuanové razii. Společně s nimi skončila 
v poutech také jejich pomocnice.
V té době jí bylo dvaačtyřicet, tedy o deset méně než Janě Kočířové. Hned od počátku bylo jasno o dvou věcech. Zaprvé, že nebude obviněna ze stejných věcí jako manželský pár, zadruhé, že neskončí ve vazbě.
„Měla se podílet na pomocných pracích ohledně pěstování konopí," vysvětlila tisková mluvčí policie Jitka Vavřinová.
Policisté během vyšetřování rozhodli, že žena nebude obviněna, a proto není ani souzena.