„Nezletilý chlapec vraždu spáchal s předchozím rozmyslem a zvlášť surovým způsobem. Kriminalisté se s něčím tak brutálním už dlouho nesetkali. Žena zemřela na následky několika desítek bodnořezných zranění, která jí zasadil," řekla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Zdůraznila, že vražda byla plánovaná a velmi brutální, k motivu činu se ale vyjadřovat nechtěla. Chlapec, který byl podle místních adoptovaný jako malý, tak skončil v v tvrdém výchovném ústavu v děčínských Boleticích, kde s největší pravděpodobností zůstane i po soudu.

Byl to přitom právě on, kdo svou matku v tratolišti krve oficiálně našel. Zprvu nikdo nevěřil, že by mord spáchal právě on. Jenže hned druhý den se přiznal. Podle místních to je normální kluk a nikdy se agresivně neprojevoval. Žena se svým manželem i synem žila v pěkném řadovém domku s upravenou zahradou v okrajové části města směrem na Prahu.

„Co jsem se na něj ptal ve škole, byl to normální žák a nikdo by to do něj neřekl. Ve třídě tam mají mnohem větší 'sígry', než je on," řekl včera starosta Chlumce Miroslav Uchytil.

Jeho slova potvrzují i další. „Zavražděná žena byla moc hodná paní, znali jsme se. Od jara do podzimu se starala o kytičky, byla to spořádaná rodina. Nemůžu se z toho vzpamatovat. Každý den tudy chodím venčit psa, ale zrovna ten den jsem běhala po doktorech a nebyla jsem tu," řekla k tragédii starší žena, která nedaleko bydlí.

Také další soused hned po činu uvedl, že se jednalo o bezproblémovou rodinu, a vůbec si nepřipustil, že by pachatelem mohl být čtrnáctiletý syn.

„Nevím, co se stalo, nic jsem neviděl. Je to pro mě šok. Hlavně, aby policie pachatele brzy chytila. Bojíme se, aby se v sousedství něco dalšího nestalo," řekl tehdy.

Policejní vyšetřovatel věc odložil pro nedostatek věku pachatele a spisový materiál odeslal na Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové s návrhem na zahájení řízení proti dítěti mladšímu 15 let.

zpravodajové Deníku