Řeč je o skutečně povedeném a manuálně velmi zručném, přitom však nadmíru ohleduplném zloději, který má za poslední rok na svědomí padesátku vyloupených bytů a rodinných domů na Hradecku, Pardubicku, Třebechovicích, Svitavách, Jičíně i v dalších místech východních Čech a také na jižní Moravě.

Do domů se s neuvěřitelnou drzostí a zároveň šikovností vloupával v době, kdy jeho obyvatelé spali. Když ho vyrušili při pytlačení, s neuvěřitelnou lehkovážností je uctivě pozdravil a utekl. Při svých výpravách si dokonce zouval boty, aby lidem nezašpinil podlahu a nevzbudil majitele.

Šestačtyřicetiletý muž z Přerovska byl zadržen v Hradci Králové, kde žil, a předevčírem skončil ve vazbě. Za krádeže, při kterých se zaměřoval především na šperky a peníze, způsobil škodu za téměř 1,5 milionu korun. Teď muži, který byl normálně zaměstnán ve stavební firmě, hrozí dva až osm let vězení.

„Muž byl už v minulosti odsouzen za krádeže nerezových dvířek trafostanic. Svou nynější trestnou činnost páchal při svém podmínečném propuštění a počínal si přitom velmi důmyslně a šikovně. Nebyl to přitom žádný násilník," řekl Marcel Daníček z pardubické kriminálky.

Domy vykrádal v noci, když majitelé objektů spali nebo byli pryč. Dovnitř se dostal většinou odstraněním mechaniky v oknech, pootevřených na „ventilačku". Některé nástroje si dokonce sám vyrobil. Na sobě měl vždy speciální oblek, aby měl nářadí jako vrtačku, šroubováky nebo různé druhy kleští vždy při ruce.Podrobnosti ale  policisté sdělit nechtěli.

„Neradi bychom, aby to posloužilo jako návod dalším zlodějům," uvedl vyšetřovatel Martin Reimann.

Ukradené věci prodával například v bazarech. Peníze utratil nebo prosázel ve sportovních sázkách.

„Domy si netipoval. Využíval pootevřených oken. Od roku 2015 si začal přinášet nástroje, navrtával rámy oken, dveří. Do plastových dveří a garážových vrat prořezával otvory nožem," dodal kriminalista Miloslav Karabec.