Odvolací pražský vrchní soud odročil projednávání případu padesátiletého recidivisty Pavla Pekára, který loni dostal od soudu v Hradci Králové za vraždu ženy trest doživotního vězení.

Na jednání se nedostavil jeho obhájce. Obžalovaný byl již třináctkrát soudně trestaný a za mřížemi strávil dohromady zhruba dvacet let.

Projednání mělo začít v devět hodin, Pekára přivedla vězeňská eskorta. Místa pro veřejnost zaplnila kromě novinářů třída středoškoláků, která přišla s učitelkou na exkurzi. Zapisovatelka později oznámila, že soudní senát telefonoval obhájci, který je ale v Brně a nemohl dorazit.

Přiznal se vězni
Recidivista se sice policii ani soudcům k vraždě nepřiznal, u hradeckého soudu však vystoupil jeho bývalý spoluvězeň, který vypověděl, že mu Pavel Pekár o vraždě vyprávěl. Popsal mu prý, jak ženu zavraždil, jak ji naložil do auta a vyhodil v lese a že mrtvolu našel pes. Pekár mu prý také prozradil, že tělo odvezl renaultem, který si žena půjčila od svého bývalého přítele. Zabil ji údajně proto, že mu měla přinést čtvrt milionu korun za věci, které ukradli, jenže peníze prohrála 
v automatech.

Pekára poslal krajský soud za mříže loni koncem srpna. Důvodem byla brutální vražda šestatřicetileté ženy. Muž by měl také podstoupit sexuologické léčení a pozůstalým zaplatit celkem 720 tisíc. Pekár vinu popírá.

Obžaloba ho viní z vraždy matky čtyř dětí. Podle vyšetřovatelů ji bil a kopal do hlavy. Pak ji prý třikrát bodl nožem a uškrtil rukama a kabelem. Ostatky podle spisu odvezl autem a pohodil v lese u Sklené na Žďársku do příkopu a zakryl textiliemi a větvemi.

Pekárovo chování označila obžaloba jako sexuální sadismus. Vraždu prý předem připravil. Nebyl ale proti němu žádný jednoznačný přímý důkaz. Soud rozhodl podle státního zastupitelství na základě série nepřímých důkazů.

Pekár přiznal, že se s ženou znal, údajně mu pomáhala při krádežích. V den vraždy se podle něj setkali, koupil jí dávku pervitinu a odpoledne s ní měl údajně v Chocni ve vypůjčeném bytě pohlavní styk. Pak se prý již neviděli.

Policie zjistila na Pekárově botě krev zavražděné. Vysvětlil to tím, že se mu krev na botu dostala ve chvíli, když ženě ošetřoval stržený nehet na prstu.