V prvním případě se vloudil do bytu jednaosmdesátileté ženy, kterou přesvědčil, že je zástupcem energetické společnosti. Po záminkou slevy na dodávku energie pro rok 2016 vybral od poškozené zálohu ve výši 733 korun. O měsíc později podvedl obdobným způsobem i o rok mladší  seniorku, které slíbil odměnu při odebírání energie. Stařence prý řekl, že ji „nese dobrou zprávu", neboť všem starším lidem bude v příštím roce vyplacena odměna. „Od důvěřivé ženy poté v jejím domku zinkasoval „zálohu" ve výši sedmi tisíc korun, přičemž pro další finanční hotovost, ve výši pět tisíc korun, si přišel ještě následující den. Oběma poškozeným následně předal předem připravené „doklady", které u nich našla později policie," potvrdila Lenka Burýšková, mluvčí královéhradecké policie.

V listopadu podvedl do třetice také třiaosmdesátiletého vysokoškolsky vzdělaného seniora. Toho požádal o možnost zkontrolování smlouvy na energie, přičemž mu namluvil, že porušil podmínky plnění, za což na místě od seniora zinkasoval „pokutu" ve výši 14 tisíc korun.

Mladík se uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl za obdobnou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzen. K činu se přiznal. Uvedl, že písemné dokumenty, které předkládal poškozeným, si opatřoval na počítačové technice ve veřejné knihovně.

„Není bez zajímavosti, že v období páchání výše uvedené trestné činnosti se tento muž nacházel ve výkonu trestu odnětí svobody a podvodů se dopouštěl v době, kdy byl pouštěn na vycházky ven nebo měl výkon trestu přerušen ze zdravotních důvodů. Jedna z poškozených později na policii uvedla, že muže pustila domů, protože mluvil zasvěceně, byl hezky oblečen, a tak mu uvěřila. Že byla zřejmě podvedena si prý uvědomila až o dva dny později, když si vzpomněla, že jí neznámý muž neukázal žádný průkaz," dodala Burýšková.