„Neznámá dvojice ji oslovila, když seděla na lavičce na dvorku u domku. Jednalo se o muže a ženu ve věku padesát až pětapadesát let, kteří se snažili dovnitř vloudit pod legendou vrácení přeplatku čtyř tisíc korun za elektřinu.  Současně tvrdili, že mají pouze pětitisícovou bankovou a potřebují tedy vrátit tisíc korun," uvedla Lenka Burýšková, mluvčí královéhradeckých policistů.

Odbýt se nenechali

Špatně slyšící stařenka se zpočátku snažila argumentovat tím, aby přišli později, až budou doma „mladí", neznámá žena se však nenechala odbýt. Tvrdila, že musí celou záležitost vyřídit neodkladně, nechala si předložit občanský průkaz důchodkyně a dala jí  podepsat „nějaké dva papíry".

Když důvěřivá seniorka nakonec odešla do obývacího pokoje pro peníze, netušila, že ji zloději pozorují. Po jejich odchodu zjistila, že jí ze šatní skříně zmizela finanční hotovost ve výši 169 tisíc korun včetně zmíněné tisícikorunové bankovky.

„Z místa měli pachatelé odjet osobním automobilem  Škoda Octavia stříbrné barvy a s tmavými skly," dodala Burýšková.

V případě dopadení hrozí pachatelům za krádež trest odnětí svobody až na 5 let. Policisté v této souvislosti opět varují, aby si zejména starší lidé dávali pozor, koho pouštějí do svého obydlí.