Žalobce ho viní z trestných činů stávajících se hned ze tří skutků. Soudkyně Eva Kotalová musí rozhodnout ve spletité kauze, která se týká bytových domů. Ty postupně vyrostly na zelené louce mezi Rudolticemi a Lanškrounem.

Problém se točí kolem Kolomého nerespektování rozhodnutí zastupitelů, překročení pravomocí i pochybení při správě cizího majetku. Včera obžalovaný bývalý starosta Oldřich Kolomý stihl před soudem vypovědět jen k otázkám spojeným se zahájením třetí etapy výstavby domů. Tehdy zrušil vypsané výběrové řízení na zhotovení základové desky jednoho z objektů a zadal práci firmám, jejichž zakladatelem a vlastníkem je obec. Jedna z nich si poté na práci najala firmu starostova syna Roberta. Výběrové řízení starosta zrušil, protože měl obavy, že by dělníci domy nestihli postavit včas. „Zastupitelé se dohadovali dva měsíce. Byl konec dubna. Když jsem viděl, že je zle, tak jsem výběrové řízení zrušil s tím, že není důvod stavět jiným způsobem než do té doby,“ řekl před soudem Oldřich Kolomý. Hájil se také tím, že obci žádná škoda nevznikla a také že od roku 2003 byl z vůle zastupitelů generálním manažerem stavby. Tato informace byla pro státního zástupce nová. „V hlavním líčení tato informace zazněla poprvé. Pokud taková dohoda existuje, tak je z mého pohledu protizákonná. Nechci ale dělat předčasné závěry,“ zhodnotil situaci státní zástupce Pavel Kačírek. Obhájkyně bývalého rudoltického starosty Anna Košťálová průběh včerejšího jednání nekomentovala.

Výstavbu rudoltického sídliště provázely potíže již v minulosti. Obec měla vrátit státní dotaci kvůli tomu, že se při výstavbě obecních bytů zřejmě nepostupovalo v souladu se zákonem. Rudoltice měly s pokutou zaplatit dohromady více než sto třicet milionů korun. Hrozilo, že vesnice zbankrotuje. Stát se ale zachoval velkoryse a Rudoltice vrátily „pouze“ 680 400 korun. Zastupitelé Rudoltic Oldřicha Kolomého odvolali z funkce, kterou vykonával jako neuvolněný téměř osmnáct let, v červenci 2008 kvůli údajně špatnému a neprůhlednému hospodaření, nedemokratickému chování a protežování členů rodiny. Hlavní líčení soudkyně přerušila. Bude pokračovat výpovědí Oldřicha Kolomého 28. července ve Svitavách. Státní zástupce Pavel Kačírek předpokládá, že proces jen tak neskončí. Projednávání je na začátku, a tak předpokládá, že bude následovat řada dokazování.