Krajský soud v Hradci Králové žalobu Pivovaru Holba na neplatnost prodeje městského pivovaru v Náchodě, který koupila liberecká společnost LIF, zamítl.

Spor se táhne už od roku 2009, kdy náchodská radnice pivovar prodala společnosti LIF za 150 milionů korun, i když za něj Pivovar Holba nabídl ještě o 35 milionů korun více. Tehdejší vedení radnice však uvedlo, že pokud by akceptovalo podmínky Holby, dostalo by za pivovar pouze 136,5 milionu korun.

Krajský soud v Hradci Králové i Vrchní soud v Praze žalobu Holby zamítly. Podle nich si město ve výběrovém řízení vyhradilo právo odmítnout všechny podané nabídky. Nejvyšší soud v Brně se však loni pivovaru zastal a rozsudky soudů nižších instancí zrušil. Kauza se tak vrátila do Hradce Králové a zdejší krajský soud žalobu zamítl. Rozsudek není pravomocný, účastníci se proti němu mohou odvolat.

Pokud by Holba uspěla a soudy smlouvu označily za neplatnou, musely by si LIF a Náchod vzájemně vrátit peníze a pivovar. Město však už získaných 150 milionů nemá – postavilo za ně základní uměleckou školu a opravilo polikliniku.