Jak přijede Hradec, je problém. Názornou ukázku zažily Pardubice v neděli večer. Záminkou byl tentokrát basketbal. V hale na Dašické se proti sobě postavily domácí basketbalistky proti těm hradeckým. A za nimi přijela početná skupina příznivců tvořená jádrem kotle hradeckých fotbalistů. Ti totiž kvůli zimní fotbalové přestávce nemohou řádit "pod Lízátky" a tak obrážejí jiné sporty. Jenže v případě hradeckých fanoušků se to neobejde bez silné policejní asistence a to nemusí jet ani do Pardubic.

"Při minulém utkání takhle na výjezdě totiž poškodili v hale palubovku. Naházeli na hřiště pyrotechniku. Utkání proto bylo policisty celou dobu monitorováno a hlídán byl i příjezd fanoušků," uvedl velitel policejního opatření Vladimír Nevole.

Atmosféra dobrá, ale…

Hradečtí fanoušci na Dašické vytvořili svým hráčkám doslova domácí prostředí, hlasitě povzbuzovali od začátku a zasloužili se o dobrou atmosféru. Jenže tím to bohužel neskončilo.

Cestou zpátky totiž rozjaření z vítězství zamířili rovnou do pardubické ČEZ Areny, kde hrály Pardubice s Plzní. Někteří už nebyli nejstřízlivější a v rozdováděné náladě se pokusili projít na zápas. Pochopitelně bez vstupenek.

„Na utkání je už pořadatel pustit nemohl. Lístky na volné pokladně nebylo již možné v půli zápasu prodávat a platnou vstupenku zakoupenou dopředu nikdo z nich neměl," upřesnil velitel opatření městské policie Radek Vančura.

U turniketů se jim to nejprve snažili vysvětlit pořadatelé, když ale po nich jeden opilý fanoušek hodil kelímek plný piva, zasáhla už městská policie. Výtržníka strážníci zadrželi ale nakonec vyvázl jen s blokovou pokutou, zbytek rozvášněných černobílých fanoušků vytlačili strážníci z vestibulu před ČEZ Arenu.

Provokace nevyšla

Jenže vzápětí začala přestávka a z haly začaly proudit domácí fandové. Hradečtí chtěli provokovat a tak zůstali. Státní a městská policie proto raději oba tábory oddělila kordonem.

„Ve skupině asi čtyřiceti hradeckých fanoušků bylo několik osob pod silným vlivem alkoholu. Z jejich chování bylo patrné, že se snaží vyprovokovat konflikt ať už verbální nebo fyzický. Po skončení basketbalu totiž měli s ostatními pokračovat přímo na nádraží, jenže tahle skupina měla jiné plány. Hradečtí se snažili po slovních provokacích hned nastupovat proti oponentům. Dokud na sebe obě strany jen pokřikovaly, bylo to ještě únosné. Pak jsme ale zaznamenali, že hradečtí do několika lidí procházejících kolem jejich hloučku začali strkat rameny a proto jsme ve spolupráci se státní policií přikročili k oddělení hlavních skupin, aby nedocházelo k přímému kontaktu," doplnil Radek Vančura.

Fanoušci Pardubic ale už několikrát dokázali, že se nehodlají rvačkami snižovat na úroveň hradeckých "rowdies" a tak zůstalo jen u vzájemného provokování přes policejní hradbu. Domácí se navíc po skončení pauzy odebrali zpět do tepla sledovat zápas a hradecké nechali venku v klidu dál mrznout. 

Černobílou skupinku ale vzápětí z místa po zapsání občanek vykázali policisté.

Problémy s hradeckými

Problémy Pardubice - Hradec nejsou při vzájemných sportovních utkáních ničím mimořádným. Rivalita mezi krajskými městy je letitá. Od doby, kdy Hradec postoupil do nejvyšší fotbalové ligy si tamní fanoušci začali tak trochu hrát na "baníkovce". A tak se jejich výjezdy často neobejdou bez policejní asistence. Do Pardubic například přijeli v červenci 2011 na přátelský zápas do Dolíčku a policie musela zasahovat už když se sunuli na stadion. Při utkání pak z hradeckého kotle přiletěly na trávník sklenice i pyrotechnika a několik výtržníků vběhlo na hřiště. V závěru utkání se pak hradečtí chuligáni uvázali přes obličej šály a vrhli se směrem k pardubickým vlajkonošům. Policisté je ale v rozběhu zarazili. Policejní pořádková jednotka zasahovala až ve chvíli, kdy hulákající výtržníci vtrhli nejprve do sportovního areálu na Dukle a poté dorazili před ubytovnu v Češkově ulici. VÍCE O TOMTO INCIDENTU SI PŘEČTĚTE ZDE

Dusno i na hokeji

Vzájemnou bilanci pak opět hradečtí vylepšili o další kousek jen o měsíc později - znovu při přátelském utkání. Šlo pro změnu o hokej. Po skončení utkání se opakoval scénář z Pardubic - hradečtí fotbaloví chuligáni se ovázali šálami, schovali do kapuc a ještě na stadionu se pokusili napadnout pardubické fanoušky v čemž jim tentokrát zabránila pořadatelská služba. Druhý pokus přišel vzápětí hned před východem z haly. Na pardubické fanoušky, kteří v klidu a spořádaně odcházeli pod dohledem pořádkové jednotky, se pokusilo rozběhnout několik výtržníků, které ale vzápětí nekompromisně vrátili zpět policejní těžkooděnci. VÍCE O TOMTO INCIDENTU SI PŘEČTĚTE ZDE