Bylo to vytloukání klínu klínem. Tak popsal počínání Romanyi Havelkové, ženy obžalované 
z podvodu se škodou více než 7,5 milionu korun, státní zástupce.

Proces s majitelkou několika trafik v Hradci a Jaroměři začal ve čtvrtek u Krajského soudu v Hradci Králové. Líčení bude pokračovat i v pátek, rozsudek by mohl být vynesen příští týden.

Ženě hrozí až desetileté vězení. „Způsobila škodu velkého rozsahu," vysvětlil státní zástupce Jiří Viesner, proč je trestní sazba tak vysoká.

Havelková je viněna, že si půjčovala peníze, které nesplácela. „Moje příjmy ale mohly půjčky pokrýt," ohradila se.

„Zadlužila se z podnikatelské činnosti a nevěděla, jak 
z toho ven," upozornil svědek Jiří Burda, který se snažil Havelkové pomoci spletenec dluhů vyřešit. „Spolupracovali jsme spolu," řekl.

Jenže síť půjček je velmi složitá. Žena se měla podvodně zachovat celkem v jedenačtyřiceti případech. Scénáře byly dva. Buď si finance půjčila od důvěřivců přímo, nebo je zavedla do některého peněžního ústavu, kde si vyjednali úvěr. Ten jí záhy předali s tím, že ho ona bude splácet. Ale to se nestalo…

„Často si chodila do banky půjčovat – a to i v doprovodu jiných osob. Ty si půjčovaly pro ni," popsala jedna z pracovnic České spořitelny, jak akce vypadaly.

„Lákala další a další lidi. Stavěla se do role úspěšné podnikatelky prezentující značný majetek," doplnil státní zástupce Viesner. „Bylo to vytloukání klínu klínem," zhodnotil chování nyní čtyřiapadesátileté ženy.

Havelková už byla v minulosti dvakrát trestaná, vždy dostala podmínku. Měla také zakázáno provozovat prodejny s novinami a tabákem.

Nyní ji zřejmě čeká o něco tvrdší postih. Kvůli minulosti i kvůli vysoké škodě.

Dovedla mě pro půjčku. A teď ji platím sama…
Jak získávala obžalovaná peníze? Měla dar, dokázala ostatní lidi přesvědčit, aby jí půjčili – 
a tím jí pomohli v podnikání.
Jako například Lydii Jeřábkovou, jež v případu vystupuje jako poškozená. Ta se do problémů dostala na začátku roku 2009. „Paní Havelková se mnou došla do spořitelny, kde mi pomohla zařídit půjčku 200 tisíc korun," popsala, jak se uvrtala do nynějších problémů.
Peníze obžalované rovnou předala, nikdy z nich neměla ani korunu. Romaniya Havelková slíbila, že bude finance splácet. „Ale už na sklonku roku 2009 docházelo k problémům s placením. 
A od listopadu 2013 všechno hradím sama," doplnila.