Ke slovu tak mohli přijít státní zástupkyně a právní zástupci obžalovaných Vladimíra Michka a Pavla Dvořáka. Předložili své závěrečné   návrhy v kauze jednoho z největších podvodů v Česku, který patří k neodmyslitelným škraloupům divoké éry mafiánského kapitalismu v Čechách druhé poloviny devadesátých let minulého století.

„Peníze klientům vracet nechtěli“

Podle obžaloby, která se ke zdejšímu soudu vrátila po takřka pěti a půl letech, podnikatel Vladimír Michek spolu se svým společníkem Pavlem Dvořákem v letech 1994 až 1997 vylákali od 21 tisíc důvěřivců pod slibem až dvacetinásobného zhodnocení půl miliardy korun. Když zkrachovali, zůstaly jim na účtech pouhé dva miliony.

Státní zástupkyně Lucie Žabková ve svém závěrečném návrhu uvedla, že oba obžalovaní slibovali svým klientům vysoké zhodnocení vkladů, přestože věděli, že nemohou svým závazkům dostát. „Z peněz od klientů by museli investovat do lukrativních podniků. Žádné významnější investice však nikdy  neuskutečnili. Místo toho peníze mizely v černé díře. Například v jedné neexistující slovenské firmě,“ řekla státní zástupkyně Žabková. Dodala, že pro Michka, jako hlavu celého podniku, požaduje trest v rozmezí osmi až deseti let. Pro Dvořáka pak na spodní hranici trestní sazby, která je v tomto případě pět až deset let.

Obhájci Dvořáka a Michka navrhli zproštění obžaloby, protože jednání obžalovaných podle nich nelze kvalifikovat jako trestný čin.

„Neměl jsem přístup k financím“

Dvořák u soudu řekl, že se necítí vinen a požádal o zproštění obžaloby. „Neměl jsem přístup k penězům, všechno řídil Michek sám. O tom, co se ve firmě Progres Invest vlastně dělo, jsem se dozvěděl až během vyšetřování a u soudu,“ řekl Dvořák.

Zakladatel firmy Michek, který je souzený jako uprchlý, dostal u hradeckého soudu v roce 2006 devítiletý trest vězení, další spoluzakladatel fondu Dvořák odešel s trestem 6,5 roku. Vrchní soud však verdikt zrušil a rozhodl o vrácení věci k došetření.

Hradecký krajský soud bude vynášet verdikt ve dnech 11. a 12. dubna.