Čtyřicetiletý muž z Mladoboleslavska ovládal všechny obvyklé zbraně – plané sliby, výmluvy i lhaní. Jeho případ řeší kriminální policie v Náchodě.

Z řady podvedených se jako první koncem roku 2016 přihlásila žena z Jaroměře. Nápadníka našla v srpnu 2015 prostřednictvím internetové seznamky. „Nejprve si dopisovali a později spolu navázali známost. Poté ji její přítel požádal o finanční výpomoc s podnikáním," popsala tisková mluví náchodské policie Eva Prachařová začátek vztahu, na jehož konci zůstaly důvěřivé ženě oči pro pláč, vybílené úspory a kamarádka v dluzích.

„Nejprve si kvůli němu půjčila v bance 50 tisíc korun. Na základě dalších slibů a výmluv mu pak půjčila ještě víc než 100 tisíc korun. Do současné doby jí muž, který jí na počátku sliboval společnou budoucnost i podíl na podnikání, splatil jen malou část a k dalšímu placení se nemá," uvedla Eva Prachařová.

Ještě hůř ale dopadla kamarádka poškozené, která se nechala přesvědčit, aby jejímu příteli finančně vypomohla i ona. „Její kamarádka si tedy v bance otevřela úvěrový účet. Na základě obratných lží a slibů pak příteli své kamarádky postupně na jeho podnikání, výplaty, nákupy automobilů a bůhví co ještě půjčila víc než 760 tisíc korun," přidala další fakta policejní mluvčí.

Když se po několika měsících se splácením nic nedělo, žena důrazně vyzvala kamarádku k podání trestního oznámení.

A co řekl policistům sám lamač ženských srdcí? „Přiznal, že si od těchto žen půjčil peníze, ale prý chtěl vždy všechny své dluhy splatit. Jenže vyšlo najevo, že část peněz prohrál, dalšími splatil starší dluhy, nebo si s nimi jen zpříjemnil život. K výdělečnému podnikání je nepoužil," prozradila i Eva Prachařová.

Vyšetřování podnikavého muže však přineslo i další překvapení. Policisté zjistili, že podvedená přítelkyně a její kamarádka nebyly zdaleka jedinými oběťmi. Podvodník se před nimi seznámil ještě minimálně se třemi ženami, které si z láskyplného vztahu odnesly jen vybrakovaná konta. Také od nich si totiž půjčil velké finanční částky, když jim slíbil společnou budoucnost. Zatím zjištěné dluhy už vyšplhaly na 3,5 milionu korun.

Policisté proto řeší logickou otázku: nebylo důvěřivých a podvedených žen daleko víc? „Dosud víme, že muž se vždy představil jako majitel penzionu v Malé Úpě, přítelkyni slíbil společnou budoucnost a po čase si řekl o finanční výpomoc. Žádáme případné podvedené ženy, aby se přihlásily policistům náchodské kriminální služby na telefon 724 183 755 nebo 974 534 320 k podání svědectví či trestního oznámení," vyzvala případné další oběti policejní mluvčí.   (řez)