Policisté ho měli v hledáčku už od letošního jara, když jim jeden z místních lidí oznámil, že ho muž ještě s dalším kumpánem zastrašoval a požadoval po něm peníze jako náhradu za domnělou krádež. Prohlídka domu a přilehlých objektů, kterou policisté provedli koncem minulého týdne, pak přinesla nejedno překvapení.

NEBEZPEČÍ EXPLOZE PŘI NEŠETRNÉM ZACHÁZENÍ

„Část nalezeného střeliva si přímo na místě převzal policejní pyrotechnik, neboť při nešetrném zacházení hrozilo nebezpečí exploze,“ popsala mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Zajištěný zbrojní materiál a střelivo měl muž volně získat na burzách a v e-shopech, jenže na žádný z nich neměl patřičné povolení, a to ani na materiál civilní, natož na ten vojenský.

Zbraně ale nebyly jeho jediným koníčkem. „Policisté při domovní prohlídce našli také další produkty z podezřelých obchodů. V krabičkách a pytlíčcích uložených na různých místech objevili sušinu i semínka konopí,“ informovala mluvčí a doplnila, že zaměření a sklony vyšetřovaného muže už jen dokreslilo několik dalších nalezených předmětů s tématikou 2. světové války a nacismu.

Policie zajistila a z domu odvezla desítky nábojů, množství vojenského a zbrojního materiálu, podezřelé rostliny, plakáty a další předměty, které mohly sloužit k trestné činnosti.

HROZÍ MU 4 ROKY V CHLÁDKU

„Kriminalisté muže následně obvinili z pěti trestných činů, za které mu hrozí až čtyři roky odnětí svobody. Konkrétně se jednalo o vydírání, krádež, porušování domovní svobody, maření výkonu úředního rozhodnutí a nedovolené ozbrojování,“ vyjmenovala Eva Prachařová.

Vzhledem k nutnosti odborných expertiz na některé ze zajištěných látek je pravděpodobné, že výčet ještě není konečný.