Muž, který podle obžaloby podnikatele o peníze připravil, však jakoukoli vinu popírá.  Třiapadesátiletý jaderný fyzik Jaroslav Propš z Velichovek naopak tvrdí, že podnikatel byl jeho dlužníkem a  jeho firma se kvůli němu dostala do těžkostí, které už nepřekonala.

Tajemný investor Taamal se neobjevil

Všechno prý začalo v roce 2003, kdy se podnikatel přes zprostředkovatele zkontaktoval s Lubošem G., který mu nabídl zajímavou transakci: Když mu poskytne 125 tisíc eur, za měsíc se mu vrátí dvojnásobek a navíc si bude moci vzít úvěr na 50 milionů korun. „Vybral jsem peníze z účtů i od rodičů. Peníze převzal pan Propš, směnku na 125 tisíc eur mi dal pan G.," řekl včera poškozený.  To ještě netušil, že se na dvojnásobek i na velký úvěr těší zbytečně. Podle něj Propš i Luboš G., vystudovaný zvěrolékař, vystupovali jako tým.

Jenže pak byl s penězi pořád nějaký problém, navíc prý po něm Propš neustále požadoval částky v řádech deseti nebo i stotisíců korun – tu na administrativni poplatky, bez nichž nelze čerpat úvěry, tu jako půjčku anebo jako sumu, která měla zabezpečit setkání s údajným zahraničním investorem, který měl „proinvestovat" podnikatelovy projekty. Jenže na setkání do Frankfurtu nad Mohanem muž cestoval zbytečně a údajného investora až do dnešního dne neviděl.

Propš u čtyř bodů obžaloby jen konstatoval, že  peníze nepřevzal a směnku nepodepsal. Zahraniční investor Hillar Taamal však podle něj existuje. Údajně jde o významného finančníka a dědice správce majetku ruského carského rodu Romanovců.

Prodal firmu údajnému dlužníkovi

„Já jsem do obchodu s Hillarem investoval stovky tisíc dolarů," tvrdil včera u soudu Propš. Pak ale připustil, že Hillar Taamal v Česku bohužel nakonec nic neinvestoval.

O to víc si obžalovaný stěžoval na poškozeného, jehož údajná bídná platební morálka přivedla Propšovu firmu JPC Net do platební neschopnosti. Nakonec mu ji prý musel prodat. „Koupil si sto procent akcií, aby si na ni mohl vzít úvěr tři miliony korun," vypovídal Propš roztrpčeně.

„Nedomnívám se, že jsem se stal akcionářem. Akcie nebyly přejmenovány a na řízení firmy jsem se nijak nepodílel," řekl poškozený. Podle něj si vzalo úvěr tehdejší vedení společnosti a peníze mu poslalo jako mimořádné řešení do doby, než mu přijdou peníze od Hillara. Žádné peníze však nepřišly, a tak podnikatel odmítl úvěr splácet.

Ve středu soud pokračuje výslechem Luboše G.

Podnikatel: Tonoucí se stébla chytá
„Je mi hrozně trapně. nechtěl jsem, aby to řešil soud. Myslel jsem, že se s Propšem a panem G. domluvím. Vím, že to vypadá, že jsem se asi musel zbláznit," řekl včera poškozený, když se vyjadřoval k tomu, proč Propšovi dával další a další peníze.
K posledním 200 tisícům korun řekl, že to viděl, jako poslední možnost, jak se ke svým penězům dostat. „Tonoucí se stébla chytá," konstatoval smutně. Dodal, že má dodnes velké problémy nejen finanční, ale také rodinné. „Za tuto chybu budu platit do konce života," řekl muž. Předseda senátu Petr Mráka k tomu podotkl, že poškozených, kteří spoléhali na lidi zprostředkující půjčky, už stálo před krajským soudem mnoho.