Podle soudkyně Hany Doubkové i nadále hrozí, že by mohl Tvrdoň trestnou činnost opakovat. Odvolala se přitom na usnesení Vrchního soudu z letošního května, který kons-tatoval, že stále existuje důvodné podezření, že se Tvr- doň trestné činnosti dopustil. Navíc jde o mimořádný případ, protože měl být spáchán na více obětech. Tvrdoň je ve vazbě už rok a půl. Zatčen byl loni v únoru. Ze zákona musí soud o prodloužení vazby rozhodovat každé tři měsíce.

Hlavní líčení by mělo pokračovat příští úterý. Pokud bude mít soud k dispozici znalecký posudek na jednu z obětí, který by měl zjistit, zda jednání duchovního zanechalo trvalé následky na její psychice, není vyloučeno, že padne rozsudek.

Dvaapadesátiletý Erik Tvrdoň je obžalovaný celkem z de-víti trestných činů. Dopustit se jich měl ve třinácti případech na čtyřech ženách a jedné nezletilé dívce. Skandál vyšel najevo poté, co kostelnice z Havlíčkova Brodu podala na Tvrdoně trestní oznámení pro opakovaná znásilnění.

Mise ve Svojanově
Jednou ze zneužitých byla i 13letá dívka ze Svojanova na Svitavsku, kde Tvrdoň jako farář působil dříve. Vodil si ji i k sobě do pražského bytu,měl ji pohlavně zneužít a nechával si od ní posílat erotické fotografie. Dívce kupoval kredit a oblečení, ta ho oslovovala tatíčku a lásko. Podle Tvrdoně se dívce jen snažil nahradit otce a vést ji k víře v boha. Pak se na výzvu policie přihlásily další poškozené ženy. Podle farníků ze Svojanova byl Tvrdoň zvláštní muž s velikášskýma očima, který zadlužil sebe i farnost.

Kněze kriminalisté navíc zatkli ve chvíli, kdy si do bytu v Praze vedl třináctiletou dívku. Tu měl podle obžaloby pohlavně zneužít a přes mobil si nechával posílat erotické fotografie dívky. Na výzvu policie se pak přihlásily další poškozené ženy. Podle obžaloby Tvrdoň ve všech případech zneužil svého postavení duchovního a silné náboženské víry všech poškozených.

Havlíčkobrodský soud už jednou Tvrdoně potrestal pěti lety vězení. Kromě toho mu nařídil ústavní se-xuologickou léčbu. Odvolací krajský soud v Pardubicích ale případ vrátil k novému projednání, rozsudek prý trpí rozsudek procesními i právními vadami. Krajský soud nesouhlasil především s kvalifikací údajného znásilnění, podle jeho názoru by některé skutky měly být spíše posuzovány jako sexuální nátlak. Odvolacímu soudu se také nelíbí rozhodnutí, že Tvrdoň musí podstoupit ústavní sexuologickou léčbu, nikoliv pouze ambulantní.