Když pár minut před zásadní chvílí přišel o berlích do sálu, kde si měl vyslechnout rozsudek, sprostě se obořil na fotografku. O pár chvil později měl Václav A. mnohem pádnější důvod k nadávkám.

Soudce Luboš Sovák totiž vynesl jasný ortel: Třiasedmdesátiletý důchodce je vinen ze znásilnění dvou nezletilých dívek a příští tři roky stráví ve vězení s dozorem. K tomu musí oběma dětem zaplatit odškodné ve výši 300 tisíc korun.

Přesto se seniorovi mohlo aspoň mírně ulevit. Zaprvé mu hrozilo až dvanáctileté vězení, zadruhé byl zproštěn obžaloby v bodu, který mluvil o tom, že zneužil také nezletilého chlapce, bratra jedné z poškozených.

Středečním verdiktem Krajského soudu v Hradci Králové však kauza podle všeho neskončila. Všechny strany (státní zástupkyně, odsouzený i zástupci poškozených) si totiž ponechaly lhůtu, během níž se rozhodnou, zda se proti rozsudku neodvolají.

U Václava A. se to – aspoň podle jeho chování i argumentů v průběhu hlavního líčení – dá očekávat. A také včera, když soudce Sovák vysvětloval své rozhodnutí, kroutil odmítavě hlavou.

Rozhodly výpovědi dívek i posudky

„Je to komplot, děti byly navedené," opakoval totiž důchodce několikrát. Matka dvou z nich (chlapce a dívky) totiž Václavovi A. dlužila velké peníze. Kvůli tomu ho měla podle jeho slov obvinit.

Jenže ve hře byla také další dívka. „Paní dlužila skoro až nepochopitelnou částku. Kdyby bylo děvče jen jedno, připustili bychom, že by  tato verze byla možná," vysvětloval soudce. „Ale za situace, kdy byly děti dvě, to v podstatě vyžadovalo kombinační domluvu mezi matkami. A k té nebyl důvod, nijak by si nepomohli," upozornil.

Jako argument k tomuto tvrzení přidal i fakt, že rodiče druhé z děvčat byli s odsouzeným seniorem přátelé.

Dalším důvodem pro rozhodnutí soudu byla důvěryhodnost výpovědí poškozených nezletilých. Znalci totiž uvedli, že pokud by se události nestaly, dívky by se těžko takto precizně naučily a zapamatovaly si popisy chvil, jež se odehrály v garáži a u bazénu v domě, kde Václav A. bydlel se svou bývalou manželkou.

„Viděli jsme jejich reakce, jak se postupně vše odkrývalo. Jak se děvčatům nechtělo o tom mluvit. Vyjadřovala se postupně a jejich popis rozhodně nebyl vágní, jak tvrdila obžaloba," řekl soudce.

Také obhajoba se však oháněla znaleckými posudky. Šlo například o erektivní dysfunkci muže a také o to, že u něj nebyla zjištěna žádná forma deviace.

„Jenže to neznamená, že se nemohl skutků dopustit. Podle nás důkazy říkají, že se jich dopustil," rozhodl soud.

V případě chlapce byl verdikt opačný, s čímž souhlasila i státní zástupkyně.

Hrozilo mu dvanáct let. Proč je trest čtvrtinový?
Tři roky ve vězení jsou předlouhá doba. Zvlášť pro třiasedmdesátiletého muže. Václavovi A. však hrozil 
za znásilňování nezletilých mnohem vyšší postih – 
a to až dvanáct roků za mřížemi.
Předseda senátu Luboš Sovák z Krajského soudu 
v Hradci Králové mu nakonec udělil trest, který je dokonce nižší než původní sazba. Ta totiž byla v rozmezí od pěti roků právě po zmiňovaných dvanáct.
Jaké k tomu měl důvody? „Vzali jsme v úvahu věk, možnost resocializace a také zdravotní stav," vysvětlil soudce. Třetí bod byl viditelný, pán nesl následky procesu velmi těžce, na poslední dvě líčení dorazil dokonce o berlích, chodil velmi ztěžka.
Trest by měl strávit v mírnější věznici s dozorem.