Už v pondělí bude u zdejšího krajského soudu pokračovat hlavní líčení v kauze tří mužů, kteří jsou obvinění z výroby a prodeje pervitinu. Dušanu Tomimu, kterému nikdo neřekne jinak než Táta, Jakubu Tomimu a Davidu Sekerovi za to hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Při červencových  výsleších předvolaní zákazníci povedené trojice ukazovali prstem především na Dušana Tomiho. Ten však jakoukoliv vinu odmítá.

Podle spisu drogu vyráběl Sekera a „Táta" s Jakubem Tomim ji poté měli dále distribuovat. Policie má doložené případy z Českého Meziříčí, Opočna, Dobrušky, Vamberku a dalších míst okresu Rychnov nad Kněžnou, z Žamberku, Letohradu, Skořenicích a dalších míst okresu Ústí nad Orlicí.

Drogy měli vyrábět na chatách a v bytech na Rychnovsku, Hradecku a Náchodsku. „Dušan Tomi a Jakub Tomi zajišťovali pro výrobu potřebné vybavení, chemikálie, léky a prostory. Vlastní výrobu drogy prováděl David Sekyra," píše se v obžalobě.

Sekyra navíc z Polska dovážel u nás zakázané tablety pseudoefedrinu, který se k výrobě narkotik používá.

Zítra se před soudem bude po více než měsíci zpovídat v případu obchodování s lidmi osmadvacetiletá Ema Balázsová. Žena byla vedena jako spoluobviněná Pavola Krágy a Martiny Korejtkové, byla však stíhána jako uprchlá. Krága s Korejtkovou si v loňském roce vyslechli osmiletý trest. Balázsová dostala v nepřítomnosti od soudu o tři roky méně. Ukrývala se se svým druhem  a dítětem na Slovensku. Teď jí ale hrozí až dvanáctiletý trest.

Povedení kuplíři zneužívali retardované dívky, které kvůli neschopnosti splácet dluhy vozili do zahraničí za „prací". Místo práce je však nabízeli k prostituci. Ženy s rozumovými schopnostmi žáků prvního stupně základní školy jim nebyly schopny odporovat.

Ve čtvrtek začne soud s Vladimírem Beranem obžalovaným z pokusu o znásilnění nezletilé. Toho se dopustil letos v dubnu, zadržen byl hned při činu.   (zprav)