První část příběhu čtěte ZDE:

Také Cihelková se ochotně vybavovala s redaktory. Dívka ze solidní pražské rodiny, dorostenecká špičková biatlonistka a stále střelkyně s výjimečnou muškou se zakrátko stala chmurnou celebritou stránek deníků a časopisů, referujících o zločinech. Není divu, v okruhu Cihelkové došlo totiž v srpnu 1997 k další vraždě!

Už několik dní ležel napříč postelí vlastního bytu muž s prostřeleným mozkem. Nešlo o žádného nýmanda, Vladislav Neužil (1947) působil v minulosti jako poradce ministra vnitra. Doma skrýval velmi slušnou zbrojnici a neméně třaskavou sestavu disket s různými choulostivými údaji. Vlastnil taky na žižkovské Kapslovně střelnici, kam pilně chodila Irena Cihelková, jeho milenka.

Nejen pistolí, ale i nožem

Jenomže se rozešli ve zlém, dívka měla v podniku zpronevěřit vyšší finanční částku, hrozil jí soud. Ztrátu milence by Irena jistě rozdýchala, ale zákaz vstupu do své oblíbené střelnice, kde ji uznávali a kde se kamarádila s řadou policistů? Nikdy!

Adrian Sokola byl obviněn z vraždy Římanové 28. srpna, Cihelková až 1. října. Sokola nikdy nepřiznal, že by v baru byl společně s Irenou, a vytrval na verzi, že když odcházel, barmanka ještě žila. Cihelková naopak Sokolu usvědčila: „Chtěl Římanovou přemluvit k inscenovanému vyloupení podniku, ale neuspěl. Slyšela jsem z vedlejší místnosti hádku. Pak něco bouchlo. Šla jsem se tam podívat a viděla jsem, že Sokola má v ruce mou pistoli. Barmanka Římanová ležela na zemi a hrozně krvácela.“

Ale proč by Sokola kombinoval zbraně? Pokud chtěl oběť „dorazit“, mohl znovu střílet, nikoliv zaútočit nožem! Vyšetřovatelka, státní zástupce a nakonec i soud se shodli na verzi, že Sokola omráčil oběť několika údery tága. Pistoli k hlavě bezvládného těla přiložil on, nožem vraždila Irena Cihelková.

Chtěla vyrovnat skóre

K obvinění Cihelkové z vraždy Neužila došlo 21. října 1997. A byl to naopak Sokola, kdo ji usvědčil: „Chtěli jsme Neužila omámit rohypnolem v pití a vykrást ho. Ale on se najednou probral, začal chodit po bytě, jen tak tak jsem se před ním schoval. Raději jsem pak odešel. Cihelková zůstala s živým Neužilem sama!“ Nesporné bylo, že věcmi z majetku mrtvého, včetně platební karty, manipulovala výhradně Cihelková.

Není bez zajímavosti, že k vraždě Neužila použila Cihelková pistoli ČZ 52, kterou jí Andy před časem svěřil k prodeji. Chtěla vyrovnat skóre, když Sokola zastřelil Římanovou jejím waltherem? Soudní verdikt rozhodně plichtou neskončil. Adrian Sokola dostal za vraždu Říhové 13 let a osm měsíců, Cihelková za dvě vraždy již zmíněných 21 let kriminálu.

VIKTORÍN ŠULC