Logika věci je jasná: Nejtěžší úlohu mají policisté ve velkých městech. Tady se nezbedníci ukryjí, po zločinu zmizí. Navíc jich je tady nejvíc. Proto je takzvaná objasněnost v Praze dlouhodobě na nejnižší úrovni. A stejné je to v rámci Královéhradeckého kraje.

V Hradci, v jeho metropoli, je tento ukazatel – samozřejmě – nejnižší, kolem osmačtyřiceti procent. „Je to velká aglomerace, ale Hradec se výrazně zvednul. A také Trutnov a Náchod. To ovlivňuje celkový výsledek," říká ředitel krajské policie Martin Červíček. „Není to jen hra 
s čísly," tvrdí.

„Objasněnost ve vztahu ke kriminalitě je velmi sledovaná veličina," doplní ho tisková mluvčí Ivana Ježková.

Řeč je o statistice za první čtvrtletí. Čísla ukazují, že kriminalita v kraji klesla o celých jedenáct procent – od začátku tohoto roku policisté řešili 2602 trestných činů, zatímco ve stejném období minulého o 314 více.

Výrazně se zlepšila také jejich objasněnost, ta narostla o patnáct procent na současných 54,8.

Za vylepšením stojí především posun v oblasti takzvané majetkové trestné činnosti. Jde o krádeže kol, aut, vloupání do nich či do domů, obchodů, restaurací… „Sáhli jsme na sériové věci, odhalili jsme lidi, kteří se tomu věnovali sofistikovanějším způsobem," vysvětluje Červíček.

Příkladem může být zloděj kol, který má na svědomí na stovku krádeží. Objasněnost těchto činů je nyní na 37 procentech. „Přitom jsou to asi ty nejhorší věci na objasnění," upozorňuje na úskalí vyšetřování ředitel. Majetkových trestných činů bylo za první tři měsíce 1102, o třicet procent méně než vloni.

Naopak narostl počet těch násilných (loupeží, vydírání, ublížení na zdraví). Těch se stalo 227 a policisté jich vyřešili 136, tedy necelých šedesát procent. Vloni se dostali přesně na poloviční úspěšnost.

V tomto roce se zvýšil také počet majetkových zločinů – vloni jich bylo za tři měsíce evidováno 360, letos 452. „Odhalili jsme daleko více úvěrových podvodů," objasňuje šéf krajské policie.

V prvním čtvrtletí tedy byl  znát posun. Dá se čekat také
v dalších obdobích? Sníží se kriminalita v Královéhradeckém kraji dlouhodobě? „Myslím, že ten trend pokračuje, už vloni byl pokles šest procent. Jsem přesvědčen, že letos bude ještě zásadnější," netají Červíček.