(pokračování příběhu): Několik měsíců před touto událostí bylo na základě příkazu k zatčení vyhlášeno celostátní pátrání po sedmačtyřicetiletém muži, trvale bytem v Choustníkově Hradišti, který byl podezřelý z rozsáhlé trestné činnosti podvodů.

Policie jej podezřívala z toho, že v rámci celé České republiky odebírá jako podnikatel od různých firem zboží na faktury, které si nechává posílat do trvalého bydliště a poté na poštu v Hradci Králové, kde si je však nevyzvedává a faktury neplatí.

Škoda, kterou způsobil, byla v té době vyčíslena na téměř 1,5 milionu korun. Policie v této souvislosti později získala poznatek, že by se hledaný muž mohl pohybovat ve společnosti jistého pana Václava z Rychnovska, který podniká ve stánkovém prodeji všeho druhu.

Čtenář již možná začíná tušit, jaký spád měly následující události. Doslova mravenčí prací policistů byl za několik měsíců v nalezeném usmrceném muži ztotožněn celostátně hledaný pan Milan.

V této chvíli bylo již snadné zjistit, kdo a proč jej připravil o život. Na konci celého vyšetřování, které bylo charakteristické neustálými obměnami výpovědí všech obviněných, skončili před soudem čtyři pachatelé.

Hlavním z nich byl dvaatřicetiletý pan Václav. Když v roce 1992 zatoužil vlastnit „bílého koně", sklidil úspěch rodiny, do které se přiženil. S fakturovými podvody měli totiž bohaté zkušenosti. Vyhledal proto svého známého, kterému nabídl, že mu pomůže přijít k penězům. Na jméno pana Milana obstaral poté společně s manželkou živnostenské oprávnění a začali provádět odběry různého zboží na faktury.   (pokračování příště)

Lenka Burýšková