(pokračování příběhu): V tomto okamžiku bylo všem jasné, že další vývoj událostí záleží především na zvolené taktice samotných kriminalistů.

Intuice nenechala nikoho z přítomných na pochybách, že mají před sebou vraha. Pro pozdější důkazní řízení před soudem bylo především nutné zajistit dostatek usvědčujících materiálů a důkazů, což nebylo bez těla zavražděné zcela možné.

Schopnost kriminalisty a psychologa dostat se pod kůži pachateli i oběti a zvolený způsob výslechu vedly až k plnému doznání vraha. Jeho zpověď  byla vyšetřovateli slovo od slova podrobně zadokumentována.

Toho dubnového odpoledne bloumal Mirek hradeckými ulicemi. Pomalu došel až na Velké náměstí. Protože drobně pršelo, schoval se do podloubí a snil. Už delší dobu byl ve finanční tísni. Dluhy z bývalého zaměstnání a náklady vzniklé nedávným stěhováním ho často pronásledovaly jako zlý sen. Představa vysněného automobilu v něm umocňovala stále rostoucí touhu po penězích. Skutečnost, že je  zcela bez prostředků, naopak  Mirka zbavovala možnosti mít věci, po kterých toužil.

Projíždějící vozy ho znovu vracely zpět do reality a doslova dráždily.

Najednou si všiml procházející blondýny, která se chystala nastoupit do zaparkovaného Renaultu Clio. Pohnul se ve chvíli, kdy svůj vůz centrálně odemykala. Otevřel přední dveře a přisedl k vyděšené ženě. Uchopil ji za ruku a přikázal, aby byla rozumná.

Když se rozjeli, uvědomil si, do jaké situace se dostal. Zároveň zatoužil vůz za každou cenu vlastnit.

Celý případ je otřesný zejména proto, že stejnému riziku může být vystavena každá žena vlastnící vůz s centrálním zamykáním.

Pocity, které budoucí oběť i vrah v této chvíli prožívali, se dají jen těžko popsat.   (dokončení příště)

Lenka Burýšková