(dokončení příběhu): Před restaurací zamkl kolo a vešel dovnitř, kde spatřil svojí družku. Později uvedl na policii: „Proto že byla ožralá jako prase, vůbec jsem se s ní nebavil a šel jsem si sednout k jinému stolu." Během večera spolu již nepromluvili a každý se bavil po svém.

Když Milan krátce po uzavírací době opouštěl s kamarádem restauraci, zvedla se také Helena. Společně pak všichni tři odjeli na jízdních kolech k domovu.

Na křižovatce mezi obcemi Milan náhle zastavil a čekal na družku, až jej dojede. Jediným úderem jí poté srazil z kola na vozovku, kde ji opakovaně tloukl pěstí a kopal do obličeje, hlavy a dalších částí těla.

Soused, který vše zpovzdálí pozoroval, ze strachu raději místo co nejrychleji opustil. Těžce zraněnou ženu zanechal poté útočník na místě činu bez jakékoliv pomoci a odjel.

Za několik hodin po nálezu usmrcené ženy byl podezřelý zadržen v jejím bydlišti. Při výslechu na policii popíral úmysl družku zabít či jí jinak vážněji ublížit. Připustil sice, že ji v minulosti v podobných situacích již mnohokrát fyzicky napadl a v jejím silně podnapilém stavu zanechal venku, ale družka se z toho vždy „vyspala" a bylo vše v pořádku.

Důvody, proč ji zanechal a opustil na místě činu a poté sám odjel domů vysvětlil tím, že se na základě obdobných dřívějších situací domníval, že přijde později sama. Způsob, jakým reagoval na opilost družky a její chování, byl navíc pro jejich styl života natolik obvyklý, že na něm Milan neshledával nic podivného.

Milan byl na základě zjištěných skutečností vyšetřovatelem obviněn z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti a poté vzat do vazby.

Za jeden ze stěžejních a pro objektivní posouzení skutku velmi podstatný důkaz považoval soud při svém rozhodování o vině obžalovaného soudně lékařskou expertizu. Z té mimo jiné vyplynulo, že poškozená zemřela násilnou úrazovou smrtí, jejíž bezprostřední příčinou bylo zhmoždění mozku.

Lenka Burýšková