Tak v pondělí – zatím nepravomocně – rozhodl v civilním řízení pardubický krajský soud. Stání se účastnili pouze advokáti obou stran. O samotné výši odškodného není ve verdiktu ani slovo, musí se totiž počkat na výsledek jiného soudu s Lubinou.

Už od roku 2006 je totiž Lubina v konkurzu za své nepovedené podnikání.  Do té doby nemůže být o odškodném Lokvencově rodině řeč. To by se totiž pak dalo napadnout jako zvýhodňování věřitele. Lubinovo podnikání skončilo třímilionovým mankem.

„Základ nároku žalobců je ale dán,“ řekla k pondělnímu „polovičnímu“ rozsudku soudkyně Ivana Hrdličková. A řízení přerušila do doby, než bude u hradeckého krajského soudu vyřešen Lubinův konkurz. To by mělo být do konce letošního roku. Šárka Línková, správkyně konkurzní podstaty úpadce Lubiny, totiž už soudu předala závěrečnou zprávu o konkurzu.

Lubina si už jeden trest za zavinění nehody, dvouletou podmínku, odkroutil. Třem pozůstalým bylo vyplaceno i odškodné – každému čtvrt milionu. To však šlo z pojistky. A Lokvencovým to nestačí. Teď žádají tři, dva a jeden a půl milionu korun za citovou újmu.

Lubinovi totiž přitížila  skutečnost, že se Lokvencovým za tragédii podle jejich tvrzení stále dostatečně neomluvil. „Měl skončit za mřížemi. Nikdy se neomluvil, nepostavil se k tomu jako chlap,“ tvrdí Vratislav Lokvenc.

Soud v roce 2009 řešil nejen havárii, ale i následné hokejistovo chování. Lubina totiž z místa nehody utekl a na policii se přihlásil po šesti hodinách. Až po té době podstoupil zkoušku na alkohol. V minulosti přitom v Pardubicích naboural a v krvi měl 2,39 promile alkoholu.