Muž v minulých letech rodiče podle policie napadal slovně, nadával jim a urážel je. Později ale začal ničit i zařízení v bytě a v domě, kde společně žijí. Nakonec začal rodiče napadat rovněž fyzicky. Situace vyvrcholila minulý týden ve čtvrtek, kdy opět vztáhl ruku na svou matku a otce. Ti nakonec zavolali policii.

„Rodiče naštěstí utrpěli jen drobnější zranění. Po příjezdu hlídky na místo 34letý syn utekl, ale ne na dlouho.  Následující dopoledne jej policisté zadrželi a na místě jej vykázali ze společného obydlí. Vzhledem k jeho agresivním projevům pak policejní hlídka muže převezla nejprve k psychiatrickému vyšetření a následně pak k hospitalizaci," uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Dodala, že v současné době je muž vykázán ze společných prostor obývaných s rodiči  a navíc je podezřelý z páchání trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí. Zákon na tento trestný čin pamatuje trestem odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta.

„Není lehké odhalovat násilí, které se děje za zavřenými dveřmi. Pokud sami aktéři nenajdou dost odvahy se na někoho obrátit a požádat o pomoc, může trvat dlouhou dobu, než vše vypluje na povrch, a někdy může být i pozdě. V tomto případě naštěstí příliš pozdě nebylo," podotkla mluvčí Prachařová.

Případ není ojedinělý

Případy týrání vlastních rodičů nejsou ojedinělé. Východními Čechami hýbala předloni kauza pětadvacetiletého muže, který na Hradecku týral svou šedesátiletou matku. Ženu údajně týral půl roku, například jí vyhrožoval se sekerou v ruce.

Týrání se podle policie odehrávalo téměř tři čtvrtě roku v rodinném domku na Hradecku a i zde oběť přivolala policii až ve chvíli, kdy násilí gradovalo. „Syn matku nejprve napadal slovně. Pak vzal televizi a praštil s ní o zem. Ženu dál slovně napadal i za přítomnosti přivolané policie," uvedla tehdy policejní mluvčí. Incident se odehrál bez zranění. Matka policii řekla, že syn delší dobu čichá toluen a kouří marihuanu.

V roce 2011 policie za stejný zločin zatkla také 44letou ženu, podezřelou z několikaletého týrání její 66leté matky v Nové Pace na Jičínsku. Téměř denně ji mlátila, kopala, tahala za vlasy, polévala vodou a často vyhrožovala zabitím. Dále matce zakazovala vycházet z domu, ve kterém ji zamykala. Napadená žena po útocích utrpěla mnohokrát podlitiny, zhmožděniny a další různě vážná zranění.

Lékaře však nevyhledala, protože se obávala dalšího násilí ze strany své dcery. Policii na jednání podezřelé ženy upozornili až sousedé.