Žena, která si odpykává šestiletý trest za podíl na justiční vraždě Milady Horákové, by tak mohla být propuštěna z vězení. Rozhodnutí zatím není pravomocné, věcí se ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze.

„Soud dospěl 24. února v neveřejném jednání k názoru, že doktorka Polednová, rozená Brožová, je účastna tří amnestií, v důsledku kterých jí musí být z uloženého trestu odnětí svobody prominuto celkem šest let,“ řekl mluvčí hradeckého soudu Aleš Korejtko. Brožová-Polednová přitom byla odsouzena právě k šesti letům vězení. Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové si proti rozhodnutí podalo stížnost.

Ve věci měl sehrát významnou roli prezident Václav Klaus. Úředníci prezidentova odboru, který se amnestiemi zabývá, totiž údajně řešili, zda Brožové-Polednové neudělit amnestii. V rámci prověřování jejího případu narazili i na možnost, že se na bývalou prokurátorku mohou vztahovat někdejší prezidentské či vládní amnestie.

Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. Do věznice ve Světlé nad Sázavou nastoupila před necelým rokem. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká podala v její prospěch žádost o milost. Klaus se však rozhodl, že ji neomilostní.

Právnička a demokratická politička Horáková byla v roce 1949 zatčena a v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími „zrádci režimu“ a nepřátelským agentům předávala důležité informace.