Podle žalobce zasadil dítěti, které se v noci často budilo a plakalo, rukou dvě rány – jednu do břicha a druhou do hlavy. Aby svůj čin utajil, nechal dítě bez pomoci. Chlapeček už byl bezvládný, ale v rozhodující chvíli přijela jeho matka, takže byl převezen do nemocnice. Muž vinu odmítá a tvrdí, že když chlapce přenášel, dítě narazilo hlavou do otevřeného okna.

Podle znalkyně za činem nebyl úmysl, ale nezkušenost, nezodpovědnost a přecenění sil, když nabídl družce, že se o syna postará sám, aby si mohla odpočinout. „Pokud je dětský pláč dlouhodobý, mohou na něj nezralí rodiče reagovat neadekvátně," upozornila psycholožka.

Martin R. by mohl být označen za nezralého rodiče, protože jeho životní styl byl neuspořádaný, strávil řadu let ve vězení, měl jen krátkodobé známosti a rodinu založil teprve před dvěma lety. V partnerském životě však očividně působila problémy jeho povaha. „Má vysoké sebevědomí, je sám se sebou spokojený a viníka hledá v okolí," zhodnotila muže znalkyně. Už v úterý to potvrdila družka obžalovaného, když u soudu líčila, jak na ni byl hrubý a vinil ji, že dítě v noci pláče, protože k němu nevstává dost brzy. Žena řekla, že druh byl klidný jen po marihuaně. „Marihuana zklidňuje, ale jen krátkodobě. Dlouhodobě poškozuje mozek, takže je to špatná cesta," podotkla znalkyně.

Psycholožka také připustila možnost, že muž dítěti nepřivolal pomoc, protože chtěl své násilné jednání utajit.