Policejní spis má 156 stran. To není nic neobvyklého, zato počet skutků, za které je Petr Novotný obžalován, je skoro neuvěřitelný: 755.

„Popírám, že bych podváděl," řekl obžalovaný Novotný, jenž vlastnil v Pardubicích firmu na zprostředkování půjček. Sám však při výslechu připustil, že jeho „podnikání" mohlo být na hranici morálky…

Případ začal v tomto týdnu řešit Krajský soud v Hradci Králové. Hlavní líčení by mělo pokračovat do pátku, pak však bude kvůli své rozsáhlosti podle všeho odročeno ještě na další termíny.

Co měl podle obžaloby Novotný, jemuž hrozí až desetiletý trest, spáchat?

Zjednodušeně řečeno: V inzerátech lákala jeho společnost Grenger klienty na možnost získat velmi jednoduše půjčku. Mělo jít o finance 
z nebankovního sektoru, a proto zájemci ve většině případů podlehli dojmu, že cesta k penězům bude pro ně mnohem jednodušší.

Novotný měl způsobit škodu více než 4,5 milionu korun, proto se na něj řítí tak velký trest. Navíc podle velmi rozsáhlé obžaloby „jeho jednání bezprostředně směřovalo ke způsobení další škody ve výši 6 626 500 korun".

Činnost firmy přitom netrvala nijak převratnou dobu. Veškeré popsané skutky se měly stát během sedmi měsíců – od začátku roku do konce července 2010.

„Odhlédnout nelze ani od toho, že kampaň byla zaměřena na osoby práva neznalé a sociálně slabé," upozornil na důležitý fakt státní zástupce Petr Kouble. „Často byly ve finanční tísni a zkreslovaly údaje, aby se dostaly k půjčce," doplnil.

Poškození si totiž, bohužel až naivně, mysleli, že když jde o akci firem z nebankovního sektoru, bude kontrola údajů (například o jejich bezdlužnosti) mnohem benevolentnější.

Jenže to vše narazilo na zásadní problém. Novotného společnost jim totiž půjčky neposkytovala, ač to tak podle inzerce na internetu drtivá většina zájemců pochopila. Pardubická firma totiž byla pouze zprostředkovatelem.

Ale to jsme u dalšího zádrhelu – ve složitých smlouvách si vynutila, že klienti zaplatí poplatek pět tisíc korun, 
i když jim nakonec půjčka nebude poskytnuta.

A to se stalo ve většině případů… Novotného společnost navíc inkasovala peníze (10 tisíc) také za nepravdivé údaje poskytnuté klientem, což případ opět vrací na začátek – šlo přece o lidi sociálně slabé, navíc nepříliš zběhlé v právních otázkách.

„Poškození tvrdili, že podle rozhovorů s operátory firmy jim byla nabízena půjčka, nikoli zprostředkovatelská činnost," upozornil státní zástupce.

Obhajoba však – samozřejmě – popřela, že by Novotný uváděl klienty v omyl.

„Na základě důkazů opatřených v průběhu trestního řízení, můžeme považovat tuto obhajobu za plně vyvrácenou," reagoval státní zástupce Kouble.