„Děda je ten nejhorší, je to vyvrhel. Co můžu dělat? Oni půjdou přes mrtvoly," rozohnil se muž u soudu, kam dorazil i se svojí paní. Ta věří jeho verzi, je přesvědčena, že vnučky nezneužíval.

„Všechno je to spiknutí mé snachy. Nevycházím s ní dobře. Nelíbí se mi způsob jejího života," hájil se obžalovaný.

Jeho problém začal na podzim roku 2014. Tehdy si vnučka, dcera jeho syna, měla podle už zmíněné snachy stěžovat na jeho chování. Dívence bylo tehdy dvanáct let, je zdravotně handicapovaná – už od narození má problémy se zrakem. Po jednom návratu od prarodičů si doma podle rodičů stěžovala, že ji děda osahával. „Nikdy bych to neudělal, jsou to přece naše děti," oponoval Josef M.

Podle obžaloby se měl dívce snažit sahat na přirození přes kalhotky. Navíc chtěl, aby mu sáhla na penis, ale ona to odmítla. „Je to všechno nesmysl. Holka měla naučenou básničku, kterou řekla. Když se jí zeptali, jak vypadal můj penis, tak řekla normálně," ohradil se obžalovaný.

Argumentoval navíc i svým zdravotním stavem. Má cukrovku a už minimálně deset let je prý sexuálně nekativní. Znalci o něm navíc zjistili, že není deviatntní a jeho prioritou jsou dospělé ženy.

„Dítěti bych nikdy neublížil. Mám deset vnoučat, vždycky jsem se choval jako normální děda," řekl.

Proč jej tedy rodiny obvinila (ozvaly se i další vnučky)? Na to má jasný názor. Zaprvé prý řekl snaše, jak mu vadí, že nechodí do práce a žije z podpory, dávky na invalidní dceru a platu svého muže. Zadruhé šlo údajně o to, že přepsal rodinný dům jen na jednoho ze synů. „Ale ostatním jsme pomohli postavit," upozornil.

Proces bude pokračovat 
v pondělí.