Tři mladíci žijící na ulici se loni v srpnu na Lanškrounsku dohodli, že vniknou do domu Karla S. a ukradnou mu peníze z důchodu. „Věděli, že poškozený často vysedává v hospodě a domů se vrací pod vlivem alkoholu," řekl včera státní zástupce Milan Vacek.

Jehlička a Jaroslav Vítek se kolem třetí hodiny ranní dostali nezamčenými dveřmi do domu, Jiří Vodák, který jim půjčil svítilnu z kola, hlídal venku. Jehlička a Vítek z brašny nalezené v kuchyni sebrali 17 korun a pak začali prohledávat šaty spícího muže. Když se muž začal probouzet, Jehlička ho několikrát bodl velkým kuchyňským nožem.

Muž utrpěl velmi vážná bodná a řezná zranění. Podle obžaloby zůstala dokonce v jeho lebce zabodnuta část střenky nože a měl téměř amputovaný levý palec.

Obhajoba: Pomáhal slabším

Muž by zřejmě vykrvácel, ale naštěstí byla nablízku policejní hlídka, která z domu  otevřenými okny a dveřmi slyšela podezřelé zvuky. Policisté vešli dovnitř a našli zakrváceného muže. O něco později dostihli dva mladíky ušpiněné od krve.

Mladíky usvědčil také svědek, který je viděl u domu.

Jehlička byl obžalován z pokusu o vraždu. „Jsem si vědom toho, co jsem provedl," řekl včera soudu. Stejně jako další  dva mladíci už byl trestán. Jeho obhájkyně soudcům připomněla, že se k činu přiznal a velmi jej litoval. Citovala také soudního znalce, který řekl, že Jehlička není agresorem „V životě se spíše snažil pomáhat slabším, své matce pomáhal splácet její dluhy. Než skončil na ulici, pracoval v pekárně," řekla obhájkyně.

Vítek s Vodákem byli obžalováni jen z porušování domovní svobody a z krádeže.  Vodákův obhájce žádal pro svého klienta zproštění obžaloby.  Argumentoval tím, že Vodák šel k domu jen proto, že se nudil. Na tom, že bude hlídat, se prý s nikým nedomluvil. „Čekal na místě, odkud dům hlídat nemohl," řekl obhájce. Podle něj Vodák z ukradených peněz nic neměl. „Vítek si za 17 korun koupil pivo a s nikým se nedělil," uvedl právník.

Soud však Vodákovi, který už byl odsouzen za  zanedbání povinné výživy, udělil dvouletý trest, Vítek ve vězení stráví rok a půl.  Jehlička navíc musí zaplatit Všeobecné zdravotní pojišťovně téměř 133 tisíc korun za léčení zraněného muže.

Všichni tři obžalovaní si ponechali lhůtu k podání odvolání.