Chybějící přímí svědci, nedostatek důkazů? V kauze střelby před diskotékou ve Vysokém Mýtě v prosinci roku 2014 se rozsudky jednotlivých soudů liší jako oheň a voda.

Bývalý strážník vysokomýtské policie Pavel Koblížek, který ve svém volnu při konfliktu před diskotékou zastřelil jednoho z bratrů Svobodových a druhého postřelil, si nejdříve vyslechl zprošťující verdikt. Vrchní soud však verdikt Krajského soudu v Hradci Králové zrušil a vrátil k novému projednání. Vloni tak Koblížkovi hradecký soud vyměřil dvouletou podmínku za usmrcení z nedbalosti. Následovalo další odvolání, po kterém už Vrchní soud rozhodl v úterý sám. Koblížek si má odsedět 15 let za pokus o vraždu. Tentokrát je verdikt pravomocný.

Od osvobozujícího rozsudku až k 15 letům za vraždu?

Vysoké Mýto - Soudy v tom totiž jasno nemají, když Pavla Koblížka nejdřív za smrtící střelbu osvobodí, poté mu dají podmínku a napotřetí mu tento týden vyměří 15 let za vraždu.

„Nechápu nekonzistentnost soudních výroků. Takové změny mě zaráží," řekl starosta Vysokého Mýta František Jiraský.

Rovněž otec napadených bratrů Roman Svoboda Deníku řekl, že neví, co si má o práci naší justice myslet, a to i jako běžný občan. „Když krajský soud rozhodne dvakrát jinak a Vrchní soud také jinak, tak co v tom může být jiného když ne korupce?" klade si otázku.

Nechápou ani policisté

Nad veletoči zdvihají obočí i policisté. „To rozpětí je neuvěřitelné. Oficiálně to nikdo z nás komentovat nemůže, ale vzbudilo to rozruch i mezi vedením," řekl jeden z policistů, který si nepřál být jmenován.

Nehledě k tomu, že poslední verdikt se jim vůbec nelíbí. „Vyšetřováním bylo prokázáno, že v okamžiku střelby už se bránil napadení přesilou. Potvrdil to i soudní znalec. Co jiného by pak měla být obrana než toto? Šlo o zabití v sebeobraně, byť ve velice sporné situaci, ale lze to těžko chápat jako vraždu. Princip nutné obrany šel v tom rozhodnutí soudu zcela stranou," dodává policista.

Obžaloba však byla od počátku jiného názoru a k její klasifikaci se nyní přiklonil i Vrchní soud v Praze. A důvěryhodní přímí svědci tragédie, kdy se chtěl Koblížek s kumpány dostat na diskotéku zadarmo a po použití pepřového spreje z toho vznikl konflikt s bratry Svobodovými, chybí.

V každém případě Koblížek, který dnes pracuje jako skladník, prý vystupoval jako kovboj či šerif. Tak o něm mluví muž z Mýta, který ho zná ze sousedství. Jako strážník prý nekompromisně rozdával pokuty za špatné parkování, šlo mu o pořádek, dodržování předpisů. „Snažil se hrát na policajta, i když nebyl ve službě. Asi i na tu diskotéku šel udělat kontrolu, i když byl mimo službu. Neschvaluji ale hraní na policajty v pracovním volnu," říká.

Konflikt ani rozsudek ale hodnotit nechce. „Dokážu si představit, že jestli na něm někdo ležel a hrozil, že ho zabije, tak vytáhl zbraň," dodává.

„Ten člověk si tam pro konflikt už přišel," přidává na adresu Koblížka mladá žena, která se tehdy na diskotéku přijela bavit s přáteli. Osudné okamžiky si pamatuje. „S kamarádkou jsme seděly před klubem, když přišli tři chlápci, už od pohledu byli divný. Koukly jsme na sebe, že bude průser," líčí a pokračuje: „Šly jsme nahoru, kde už byla hádka. Prý se prokazovali nějakým průkazem, a oni je tam nechtěli pustit."

Měl jít příkladem

Pak si mladá žena vdechla pepřový sprej a začala se dusit, a proto s kamarádkou spěchaly zpátky na vzduch. Hádka podle ní pokračovala venku.

„Řvali, ať zavolají policii. V tu chvíli Koblížek začal utíkat. Než se ti tři domluvili, že za ním poběží, měl náskok tak dvacet metrů. Začali za ním utíkat, ale rány padly až za rohem. Střelbu viděl málokdo."

Přesto mladá maminka rozsudek hodnotí pozitivně, je přesvědčená, že strážník střílel zdálky. „Už jenom to, že šel ozbrojený v podnapilém stavu mezi lidi. Jako policista měl jít příkladem," uzavírá svůj názor.

Soudní salto mortale
Hradecký krajský soud při prvním verdiktu Koblížka zcela osvobodil a po vrácení případu Vrchním soudem v Praze pak vloni v létě uložil Koblížkovi podmínku za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví. Podle tohoto rozsudku se totiž Koblížek mylně domníval, že jedná v nutné obraně a že zbraň používá oprávněně. Podmíněný trest tehdy soud zároveň odůvodnil tím, že šlo „o jednodenní exces v životě obžalovaného". S rozsudkem tehdy nesouhlasil ani Koblížek, ani žalobci. Vrchní soud však byl jiného názoru. „Bylo to tak, že když mu říkali, že má počkat na policii, tak začal střílet. Takovým způsobem si nutnou obranu rozhodně nepředstavujeme," odůvodnil nyní své rozhodnutí předseda odvolacího senátu vrchního soudu Michal Hodoušek. Podle něj musel Koblížek vědět o tom, že byl do chodby nastříkán pepřový sprej, a musel předpokládat, že mu to bude - alespoň v tu chvíli - kladeno za vinu. „Nemáme důvod pochybovat o tom, že poškození obžalovanému říkali, aby počkal na policii, a on začal odcházet." Úterní verdikt vrchního soudu je pravomocný. Koblížkův advokát uvedl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. To však nemá odkladný účinek. Postřelenému muži a pozůstalým musí odsouzený rovněž zaplatit skoro dva miliony korun.
Podle Koblížkova obhájce Jiřího Teryngela muž trestný čin nespáchal. Podle něj nebyl povinen čekat na policii, protože do chodby klubu nic nenastříkal a způsob, jakým ho bratři chtěli zadržet, ho opravňoval k použití zbraně. „Byl jsem vystaven agresi a k jejímu odvrácení jsem využil všechny prostředky," řekl Koblížek v závěrečné řeči soudu.