Za volantem vozu, který se stal dětem osudným, seděl tehdy čtyřicetiletý Jaroslav Novák. Královéhradecké soudy muže následně poslaly na osm let do vězení za usmrcení a těžkou újmu na zdraví z nedbalosti.

Novák se už nemá kam odvolat

Všechny Novákovy naděje na zmírnění trestu však ve čtvrtek vzaly za své. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání, protože bylo neopodstatněné. „Uložený trest tak zůstal v platnosti," řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

Novák v dovolání tvrdil, že soudy špatně vyhodnotily předložené důkazy a že mylně dospěly k závěru o hrubém porušení povinnosti účastníka silničního provozu. Upozorňoval také na další údajná pochybení soudů při objasňování tragédie. Nejvyšší soud ale nenašel důvod k zásahu.

„Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se již nelze odvolat," upozornil Knötig. V úvahu připadá ústavní stížnost, Novák by ale musel argumentovat porušením svých základních práv.

Okresní soud v Hradci Králové uložil Novákovi také desetiletý zákaz řízení motorových vozidel a ambulantní psychiatrické léčení. Krajský soud první verdikt v kauze zrušil, napodruhé už rozhodnutí potvrdil.

Novák ovšem od začátku líčení tvrdí, že si z havárie prakticky nic nepamatuje. „Měl jsem epileptický záchvat," tvrdil muž. Podle znalců se ale tento zdravotní problém neprokázal. „Kdyby záchvat měl, vůbec by nemohl manipulovat s pedály a řadicí pákou," uvedl soudní znalec Jiří Hovorka.

Epileptik děti srazil a ještě přejel

Zjištěna nebyla ani technická závada na autě.

Novák navíc věděl, že kvůli tomu, že trpí epilepsií nesmí řídit auto, ani pít alkoholické nápoje. Přesto však podle obžaloby v osudný den po vyzvednutí kamaráda z baru v klidné části města, poté co předchozí den sám popíjel,  prudce zacouval přes křižovatku, kde na přechodu pro chodce srazil chlapce, kteří přes něj přecházeli se svými prarodiči. Následně obě děti ještě přejel, ve smyku obkroužil křižovatku a narazil do zdi domu.