Krajský soud v Hradci Králové včera žalobu pěti pozůstalých zamítl. Soudce Jan Fifka své rozhodnutí odůvodnil tím, že nemocnice nic nezanedbala a újmu rodině nezpůsobila. Právní zástupce pozůstalých novinářům řekl, že se pravděpodobně odvolají.

Projednávaný případ navazuje na kauzu zdravotníka Petra Zelenky, který pracoval na ARO havlíčkobrodské nemocnice a od května do září roku 2006 dával pacientům heparin, aby jim zředil krev a oni vykrváceli. Soud ho uznal vinným, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Zelenka dostal doživotí.

Stejný rozsudek
Hradecký krajský soud o případu rozhodoval už podruhé. V roce 2014 žalobu pozůstalých zamítl, Vrchní soud v Praze letos v létě rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání do Hradce Králové. Důvody zrušení rozsudku však byly jen formální.
Ani dalších žaloby pozůstalých nebyly úspěšné. Soudy dosud pravomocně rozhodly o šesti z nich a vždy to bylo ve prospěch nemocnice.

Právník: Nemocnice vraždě nezabránila

Rodina jedné z obětí nemocnici klade za vinu, že jejich příbuzného, který tam byl přivezen s hematomem na mozku, netransportovala na specializované pracoviště, že při jeho léčení používala málo účinné prostředky a také že nezabránila vrahovi v trestné činnosti. „Byl už osmou obětí pana Zelenky… Případ se měl zveřejnit, neboť to mohlo pachatele odradit," řekl včera soudu právník rodiny Jan Bunganič.

Poukázal i na to, že příbuzní se o skutečné příčině úmrtí dozvěděli z médií. „Sotva se stačili smířit s jeho smrtí, když je zasáhla zpráva, že se stal obětí sériového vraha," uvedl právník. Podle něj se rodiny dotklo, že je o tom neuvědomila nemocnice.

Odpovědnost nese vrah, nikoli nemocnice

Nemocnice všechna obvinění odmítla. „Transport byl v jeho stavu vyloučen," vysvětlil její právní zástupce Jan Mach s tím, že podle odborníků by muž cestu a následnou operaci nepřežil.

Připomněl, že v nemocnici v té době nikdo nemohl počítat s tím, že tam pracuje člověk, který má vražedné úmysly. Podat pacientovi léky na snižování heparinu nešlo, protože nikdo netušil , co je důvodem záhadných úmrtí. „Soudy už dříve rozhodly, že odpovědnost nese vrah, nikoli jeho zaměstnavatel," řekl Jan Mach.

Dodal, že soudci navíc v minulosti ocenili postup primáře ARO Pavla Longina, který podle nich vyvinul velké úsilí, aby se mu příčinu nečekaných krvácivých stavů pacientů podařilo odhalit.

Soudce Jan Fifka dal zapravdu nemocnici. Připomněl, že v případu se konalo rozsáhlé dokazování a u soudu vystoupilo velké množství svědků. Protiprávní jednání nemocnice se však neprokázalo. „A není tedy žádný předpoklad k nemajetkové újmě," uzavřel soudce. Žalobci nyní mají nemocnici zaplatit náklady soudního řízení.